JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vanskelig med nettbrett

Eksperter advarer mot å tro at enkel teknologi automatisk gjør eldres hverdag lettere.

En fersk studie fra Rogaland testet om eldre personer er i stand til å bruke nettbrett som styringsverktøy for smarthusteknologi hjemme. I fire måneder fikk 28 eldre kvinner og menn bruke nettbrett som fjernkontroll til blant annet å skru av og på lyset. Da de ble testet etter fire måneder var det under halvparten som klarte den tilsynelatende enkle manøveren.

– Det er et tankekors, når politikere, kommuner og helsevesen stadig lanserer nettbrett som en av løsningene på framtidens helseutfordringer, sier Hilde Alvseike Dahle til Univers.

Dahle er prosjektsykepleier ved Nasjonalt kompetansesenter for bevegelsesforstyrrelser ved Stavanger universitetssjukehus og forsker på velferdsteknologi.

– Les også: Kommunene får mer

Helt nytt

Kommuner og helsevesen vil at flere eldre skal bruke nettbrett som fjernkontroll for å styre lys og temperatur i eget hjem. Dahle er skeptisk til den overdrevne troen på nettbrett til alle eldre.

– Vi må være forsiktige med å introdusere ny teknologi til eldre med kognitive svekkelser, særlig dersom teknologien krever at de må lære noe nytt, forklarer hun.

– Det er ingen selvfølge at de eldre klarer å slå av og på lyset med en skjerm når de gjennom hele sitt liv alltid har fått lyset på med en bryter på veggen, sier Dahle.

Hun understreker at det ikke er alder som er utslagsgivende, men evne til læring. Hvor svekket læringsevnen er, varierer fra person til person. Dahle foreslår derfor individuell behovsvurdering.

Må begeistres

Seniornett jobber med å lære opp eldre i bruk av data, internett og ny teknologi. Styreleder Ingeborg Moræus Hanssen er opptatt av at ikke alle må skjæres over en kam:

– Det finnes alle kategorier eldre, fra dem som snurper igjen munnen og nekter å lære seg noe nytt, til de som ikke får det til, mange fordi de ikke tror de kan. Og så har du de som omfavner og oppdager alt nytt. I den gruppa er det også mange som syns det er vanskelig i begynnelsen, sier hun til NTB.

Hanssen råder de som skal lære eldre bruk av ny teknologi til å snakke et språk målgruppa forstår.

– Det er lurt å lære av andre eldre. Det er viktig å begeistre de som skal lære ved å vise mulighetene. Lær sammen med andre eldre, så kan dere drite dere litt ut sammen mens dere prøver, sier hun.

Hennes erfaring er at det er skremmende for eldre at de blir tvunget på nett, noe som igjen skaper ekstra skepsis.

– Den nye digitale verden har endret alles liv. Mange eldre fortviler over at postkontor og bank er borte, og reisebyråene har ingen fysisk disk lenger. Med den nye forvaltningsloven forlanger staten at du skal gjøre alt på nett. Sånt gjør eldre skeptiske til endring og alt nytt. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse