JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sparker nedover

I Oslo kommunes håndtering av saken der Stig Berntsen ble beskylt for overgrep, går alle sjefene fri. De som må lide er hjelpepleiere nederst på stigen som ikke har gjort noe feil.

torgny.hasaas@lomedia.no

Stig Berntsen er hjelpepleieren som kom på jobb fredag 11. november 2011 på Lindeberg omsorgssenter, og ble beskylt for å ha forgrepet seg på to demente pasienter på sykehjemsavdelingen han jobbet. Å bli beskylt for seksuelle overgrep er svært alvorlig. Det er påstander som knuser din integritet. I tillegg er det påstander som er svært vanskelig å bevise/motbevise.

I Berntsens tilfelle ble det gjort en del grove feil da mistanken om overgrep ble satt fram. Det gikk flere dager før mistanken kom til saken ble anmeldt. De to pasientene det gjaldt, ble aldri undersøkt hverken av legen som kom med mistanken, eller av voldtektsmottaket ved Oslo legevakt.

Politiet fant til tross for det ingen grunn til å reise tiltale og Helsetilsynet ga Berntsen igjen autorisasjonen.

Når slike påstander blir framsatt på vegne av Norges største arbeidsgiver, bør en være trygg på at de blir behandlet ordentlig.

Berntsen har sagt at den eneste veien tilbake til arbeidslivet er via en jobbe på den avdelingen han jobbet på. Nettopp på grunn av typen anklager, mener han at det vil være vanskelig å komme tilbake til en annen jobb.

I Berntsens sak har det vært gjort mange feil. Avdelingslederen på Berntsens avdeling, overlegen som framsatte påstandene om overgrep, fagsjefen på sykehjemmet, institusjonssjefen, områdedirektøren, tidligere og nåværende direktør i Sykehjemsetaten, kommunaldirektøren hos eldrebyråden og eldrebyråd Aud Kvalbein har alle har gjort feil.

En utdypende dokumentasjon av tabbene, feilgrepene og bevisste politiske valg kan leses i Erling Folkvords bok: «Byråden mot hjelpepleieren» som lanseres i dag.

Berntsen får ikke komme tilbake til jobben på sykehjemmet. Begrunnelsen er blant annet hensynet til fagsjefen på sykehjemmet og overlegen som begge gikk utover sin kompetanse og i tillegg ødela for etterforskningen som kunne avslørt om det var utført overgrep.

I stedet har han blitt overført til et annet sykehjem, til rusavdelingen.

Det har vært gjort mange feil i Berntsens sak. Den eneste som ikke har gjort noen feil er Berntsen selv. I en rapport fra Kommunerevisjonen i Oslo kommune blir det rettet sterk kritikk mot behandlingen Berntsen har fått.

Alle overordnete går fri. Oslo kommune han som er helt nederst for feilaktige påstander andre har satt fram.

I VG lørdag sier eldrebyråd i Oslo, Aud Kvalbein, at hun åpner hun for Kvalbein for å endre avgjørelsen om å omplassere Berntsen.

– Jeg kan ikke utelukke at denne beslutningen vil måtte revurderes eller omgjøres. Dette vil måtte bli avklart i tiden framover, sier hun.

Fagforbundet og Berntsen har varslet at de vil gå til sak mot Oslo kommune.

I stedet for å møte Berntsen i forliksforhandlinger og en langvarig rettsprosess, bør Oslo kommune innrømme feil. De bør gi Berntsen jobben tilbake og gjøre det de kan for å rette opp den skandalen som har skjedd.

Annonse

Flere saker

Annonse