JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til kamp mot byråkratiet

Høyre-leder Erna Solberg vil gjerne ha byråkrater, men ikke hvis de er rødgrønne.

– Høyre vil aldri være motstander av statlig styring, eller av forvaltningen. Snarere tvert imot har et kompetent, faglig sterkt byråkrati alltid vært viktig for Høyre, sa Erna Solberg da hun talte til sentralstyret mandag.

Så gikk hun kraftig til angrep på det hun mener er en betydelig og helt unødvendig oppbygging av det offentlige byråkratiet under den rødgrønne regjeringen. Veksten i antall ansatte i statlige institusjoner har vært tre ganger så høy som i offentlig tjenesteyting, ifølge Høyre-lederens tall for årene fra 2009 til 2012.

Mens ansatte for eksempel i politiet og ved universitetene har økt med 4,5 prosent i denne perioden, har ansatte i departementer og direktorater økt med 13 prosent. I det Solberg kalte «den rødgrønne staten» kaster man dessuten bort store ressurser på «å telle virkemidler, ikke resultater».

– Dette sier meg bare en ting. Vi er nødt til å gjøre ting annerledes, konkluderte hun.

– Les også: Krever egen boligminister

Solberg vil ha flere offentlig ansatte, men hoveddelen av dem skal ansettes på tjenestesiden. Og hun vil fortsatt telle og måle effektivitet, men de som teller og måler skal telle og måle noe annet enn i dag: I hvor stor grad man når mål, men ikke hvordan man når dem.

Høyre-lederen klarer ikke helt å svare på hvor mange færre administrerende byråkrater landet får hvis hun blir statsminister - eller om det blir flere av dem også under henne. I Høyres nye handlingsregel for byråkratiet, som Solberg lanserte mandag, heter det at «veksten i tjenesteyting skal være betydelig større enn veksten i byråkratiet». Det skulle tilsi at det også på administrasjon vil være vekst under Solberg, bare ikke like stor vekst som i tjenesteyting.

– Det er veldig vanskelig for oss å være sikre på dette nå, men over tid er det vår ambisjon å få til en snuoperasjon, sa Solberg da hun snakket med pressen etter talen.

– Les også: Erna er Norges mektigste

– Summen av vår politikk og retningen den innebærer er viktigere enn tallfesting nå, sier hun.

Høyre vil også innskrenke muligheten statlige instanser har til å gi innsigelser på små og store lokale utbyggingsprosjekter, der fylkesmennene er spesielt aktive, ifølge Solberg. Det var for eksempel «en uakseptabel inngripen i folks liv» da fylkesmannen i Finnmark vendte tommelen ned for å bygge utedo i tilknytning til en hytte i et verneområde i Porsanger. I kombinasjon med en storstilt kommunereform, som skal gi færre og sterkere kommuner, vil Høyres politikk føre til mindre behov for offentlige ansatte på administrativt nivå, konkluderer Solberg.

Hun medgir imidlertid at det er vanskelig å si noe konkret i dag, om hvordan Høyres reformer vil påvirke størrelsen på offentlig sektor. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse