JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Snikprivatisering av svensk kriminalomsorg

Hver dag gjør private vaktselskaper i Sverige fengselsbetjenters jobb.

yngvil.mortensen@lomedia.no

Flere enn ti kommersielle vaktselskaper, som G4S, har kontrakt med den svenske staten. De kjører fanger fra fengsel til domstolene, og til lege, tannlege, permisjoner, og behandlingsinstitusjoner.

En sjelden gang blir de brukt til å vokte fanger i varetektsfengsler.

Det begynte så smått for over ti år siden, opplyser det sentrale verneombudet i kriminalomsorgen i Stockholmsregionen og SEKO, som organiserer svenske fengselsansatte.

Men vekterne får ikke gå vanlige vakter i fengsel.

Da arbeidsgiveren i et av Sveriges største varetektsfengsler, Kronoberghäktet, for noen år siden ville leie inn vektere til å vikariere i en avdeling i fengselet, sa de ansatte blankt «nei». Det måtte arbeidsgiveren akseptere, forteller det sentrale verneombudet Markku Murtosaari.

350 vektere har, ifølge SEKO, tatt det to dager lange kurset som «kvalifiserer» dem til å gjøre deler av fengselsbetjenters jobb. Men noen ganger får ikke fengslene tak i vekterne med kurset. Da må noen helt ufaglærte gjøre jobben.

Men det skal aldri være bare vektere på oppdragene, som skal gjøres sammen med en fengselsbetjent.

– Vekterne mangler kunnskap

– Vi liker ikke at private gjør det som er det offentliges ansvar, sier Sigfridsson.

– Vi mener selvsagt at det skal være fast ansatte som gjør disse oppgavene. Men det er ikke penger, sier han.

Thomas Laséen er leder for de transportansatte i Kriminalvården i det svenske fagforbundet SEKO.

– Det er mange uerfarne vektere som mangler kunnskap om arbeidet i kriminalomsorgen, og som ikke kjenner rutinene godt nok. Det er ikke profesjonelt. Det betyr at fengselsbetjentene på vakt sammen med vekteren egentlig får mer ansvar. Dette er arbeidsgiverens ansvar.

Bruk av makt

I desember 2007 uttrykte det radikale Vänsterpartiet bekymring for at regjeringen ville la firmaer drevet av profitt få oppdrag for den svenske kriminalomsorgen. Men de kommersielle var allerede der i 2007, ifølge SEKO og verneombudet.

– Allerede i dag bruker Kriminalvården private aktører til en viss utstrekning, svarte justisminister Beatrice Ask, som ennå sitter i stillingen.

– Å la private aktører slippe til og vise nye veier, for eksempel når det gjelder omsorg, behandling, yrkesutdanning, og arbeidsdrift, bidrar til at virksomheten effektiviseres så vi et bedre innhold, sa Ask den gangen.

Hun la til det som hørtes ut som et slags forbehold.

– Myndighetsutøvelse av en mer inngripende karakter skal også i framtiden være det offentliges ansvar, sa hun.

Men hvordan gikk det egentlig med det forbeholdet? Hva hvis fengselsbetjent og vekter transporterer en innsatt som plutselig går berserk? Og det er behov for at begge bruker fysisk makt for å få kontroll over ham?

– Ja, da må også vekteren bruke makt, sier SEKOs Lars Sigfridsson.

Sosialdemokratene begynte

Det var ikke de konservative som begynte den krypende privatiseringen etter at de tok regjeringsmakten i 2006. Det var sosialdemokratene, for over ti år siden, forteller hovedverneombudet i den svenske kriminalomsorgen i Stockholmsregionen, Markku Murtosaari.

Er det tenkelig at sossernas meningsfeller i Arbeiderpartiet vil gjøre det samme om de blir sittende i regjering også etter valget til høsten?

–Dette er ikke en aktuell problemstilling for Arbeiderpartiet. Landsmøtets klare vedtak er at vi må styrke bemanningen og utdanne flere fengselsbetjenter, sier Kristin Bergersen, statssekretær i Arbeiderpartiet.

Hva med Høyre – om de kommer til makten?

– Ja, sier André Oktay Dahl, Høyres justispolitiske talsmann, og utdyper:

– For å utnytte ressursene best mulig i justissektoren, er vi åpne for å vurdere det. De ansatte i kriminalomsorgen jobber, i likhet med de ansatte i politiet, under et ekstremt press. Ved siden av å øke bemanningen og sikre nødvendig kompetansetiltak, både i kriminalomsorgen og politiet, ønsker vi at de ansatte skal få bruke mer tid på mer sentrale deler av det de er ansatt for å jobbe med, sier han.

– Nei takk

Leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Geir Bjørkli er prinsipiell motstander av en slik utvikling. Han påpeker at vektere i Norge allerede gjør oppgaver som er politiets, som vakthold i parker og andre offentlige områder.

– Private firmaer bør holdes på lang avstand fra trygghetsskapende kjerneoppgaver som politi, forsvar og fengsel. At det er faglærte offentlig ansatte som gjør disse oppgavene, og er de som kan bruke fysisk makt, sikrer rettssikkerheten. Dette må ikke settes ut på anbud, sier Bjørkli.

Annonse
Annonse