JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik stoppes useriøse selskaper i døra

Tore Solvang gransker selskapene som jobber for entreprenøren AF. De useriøse slipper ikke inn på byggeplassen.

frode.ronning@lomedia.no

Slik starter en vanlig dag på jobben for klubbleder Tore Solvang i AF byggfornyelse:

På pulten har han ei liste over selskaper som skal utføre arbeid for AF, en entreprenør som ofte er hovedansvarlig for store byggeprosjekter. AF bruker mange underentreprenører, og det er her Tore kommer inn: Han sjekker om de mindre selskapene som skal inn på byggeplassen driver seriøst.

Tore ser nøye igjennom lista. Han plukker ut dem han vil sjekke mer nøye, og bruker retten til innsyn for å be om mer informasjon om småselskapene. Innsynsretten ble vedtatt med stemmene til Ap, Sv og Senterpartiet. De borgelige partiene - Høyre, Frp, KrF og Venstre stemte mot muligheten til innsyn.

– Innsynsretten er viktig for at bransjen skal være seriøs. Jeg finner som regel noe snusk når jeg undersøker, sier Solvang.

Slik leter han

Når Solvang ber om innsyn, får han disse papirene fra underentreprenørene:

– Arbeidskontrakter for alle ansatte.

– Timelister som viser hvor mye de jobber

– Lønnsslipper

Solvang er ikke fornøyd med muntlige forsikringer om at alt er i orden. Han vil se det svart på hvitt hva arbeiderne hos underentreprenørene får utbetalt og hvor lange dager de jobber. Dessuten vil han se ansettelselskontrakten.

– Ved ett tilfelle var alle arbeiderne hos en entreprenør ansatt som «vikarer». Det er ikke lov. Jeg tok det opp med AF, og det tok ikke lang tid før alle hos underentreprenøren var fast ansatt, forteller Solvang.

Han er overbevist om at de små bedriftene prøver å spille på lag med store entreprenørene, for det er de store som deler ut mange av jobbene. Og AF Gruppen ønsker å framstå som en seriøs entreprenør. Det betyr at både AF og underentreprenørene lytter når Solvang fremmer et krav, og han finner ofte noe å sette fingeren på.

– Det variere fra graverende sosial dumping til mindre justeringer, sier klubblederen.

Hva finner han?

Solvang kan ikke fortelle om de enkelte funnene. Informasjonen han får er taushetsbelagt. Men klubblederen kan fortelle om noen hovedfunn:

– Timelønn nede i 80 kroner timen, halvparten av minstelønna i tariffen, som er allmenngjort.

– Solvang kan finne at ansatte kan være underbetalt - også i selskap som AF allerede har sjekket.

– En underentreprenør kan ha mange flere innleide enn de har lov til.

– Arbeiderne er ikke ansatt i selskapet som har fått anbudet, men i et annet selskap med et navn som ligner.

– Det kan være bare en bindestrek som skiller de to firmanavnene. Eller de ansatte kan jobbe i samme firma, men en avdeling registrert i et annet land. I et tilfelle førte det til at vi ikke brukte selskapet. Det var for mye mistenkelig med firmaet, sier Solvang.

Tillitsvalgte tipser

Solvang har flere metoder for å finne hvilke selskaper han bør sjekke.

– Jeg kan få telefon fra en tillitsvalgt ute som spør «hva gjør det og det selskapet her på byggeplassen?».

Da vurderer Solvang om han skal be om innsyn i dette selskapet, for å se om alt er i orden.

– Jeg kan også be om innsyn på eget initiativ, sier Solvang.

I overenskomsten for byggfag har tillitsvalgte rett på forhandlinger hvis bedriften vil sette bort arbeid til en underentreprenør eller leie inn arbeidskraft.

Solvang mener innsynsretten gjør det lettere når han ønsker å si nei til å sette bort arbeid til utvalgte entreprenører.

– Da kan jeg legge dokumentasjon på bordet når jeg sier nei til å sette ut arbeidet til en navngitt bedrift, sier Solvang.

Solvang jobber også ...

Tore Solvang er ikke bare sosial dumping-jeger. Midt i intervjuet blir vi avbrutt av en kollega i AF Gruppen.

Kollegaen legger fram bilder av en jobb utført av en underentreprenør som ikke har lagt flisene helt riktig på et bad. Nå er det den faglærte mureren Solvang som må uttale seg.

- Her nede ved gulvet ser det greit ut, men der oppe må det gjøres på nytt, sier Solvang, mens han peker på bildene og forklarer.

Han har en avtale med AF Gruppen om at han kan bruke den tid som er nødvendig på tillitsvalgtarbeid.

Unødvendig innsyn

De borgerlige partiene på Stortinget stemte mot innsynsretten, mens Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet sikret flertall for innsyn.

Solvang forstår ikke hvorfor Høyre og de borgerlige partiene var mot innsyn.

– Vi gjør jo dette for å få en seriøs bransje. Jeg skjønner ikke hva som er så gærnt med det, sier Solvang.

– Kunne Arbeidstilsynet gjort dette i stedet?

– De kjenner ikke firmaene like inngående som oss. Og de har vel ikke kapasitet til å sjekke like nøye? Det er greit at vi tillitsvalgte, som er innafor, kan gjøre denne jobben, mener Solvang.

Den tillitsvalgte mener AF Gruppen er rask med å rydde opp når han finner noe snusk.

– De veit at det kan koste dem dyrt, fordi de har et solidaransvar for lønna til ansatte hos underleverandørene. Jeg trenger ikke nevne solidaransvar en gang, de veit at vi har det våpenet i bakhånd, sier Solvang.

Annonse
Annonse