JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Egyptiske arbeidere frikjent

En egyptisk domstol har omgjort fengselsdommene mot fem havnearbeidere i Alexandria.

De fem deltok i en streik blant ansatte i Alexandria Container & Cargo Handling Company i mars i fjor. De streikende krevde at direktørene i selskapet, som de anklaget for korrupsjon, ble fjernet. Videre krevde de at den egyptiske staten igjen overtok driften av havna, som har vært overlatt til kinesiske og andre utenlandske havneselskaper.

I en rettssak i september i fjor ble de fem dømt til mellom ett og tre års fengsel, samt 10.000 egyptiske pund i bøter.

Da saken kom opp for en ny domstol nå i juni, ble alle fem frikjent. Ifølge den egyptiske nettavisa Ahram Online begrunnet dommeren frifinnelsen med at egyptisk lov gir arbeiderne rett til å streike, og at ingen derfor kan fengsles for å ha benyttet seg av denne retten.

I den egyptiske arbeidsloven fra 2003 heter det at streik er tillatt dersom to tredeler av styret i fagforeningen går inn for det og arbeidsgiveren er varslet minst ti dager på forhånd.

Etter januar-revolusjonen i Egypt i 2011 har streiker og andre sosiale protestaksjoner nærmest eksplodert. Bare i februar og mars i år ble det registrert over 2.000 store og små protestaksjoner i landet. Majoriteten av dem var protester mot brudd på arbeidstakerrettigheter og økende bensinpriser. Den internasjonale arbeidsorganisasjonen, ILO, plasserte nylig Egypt på sin svarteliste over land som ikke respekterer internasjonalt anerkjente arbeidstakerrettigheter.

Annonse

Flere saker

Annonse