JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bosdotterprisen til Meyer

Frank Meyer, historiker og leder av Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bibliotek (Arbark), er opptatt av den globaliserte aluminiumproduksjonen. Dette har nå blitt lagt merke til.

jan.erik@lomedia.no

Bosdotterprisen, hva er det, tenker du kanskje? Det gjorde Frank Meyer også. Men i 2012 fikk han nevnte pris som er prisen til Arbarks søsterorganisasjon i Sverige, Arbetarrörelsens arkiv og bibliotek. Kjersti Bosdotter, den nåværende pensjonisten som prisen er oppkalt etter, var kulturombud ved IF Metall. Prisen ble etablert i 2010, og Meyer får den for beste artikkel i tidsskriftet «Arbetarhistoria» for artikkelen «Multinasjonale konserner, mennesker og miljø i den globale aluminiumindustrien. Porto Trombetas (Brasil) og Årdal (Norge)»

Globalisert aluminiumproduksjon

– Det er en stor ære å få en sånn pris. Jeg går jo alltid ut fra at folk ikke leser artiklene mine, sier Meyer.

– Hvorfor skrev du denne artikkelen?

– Jeg er opptatt av det globale skjebnefellesskapet her. Aluminiumproduksjonen er noe av det mest globale vi veit om. Den er monopolisert. En håndfull selskaper deler det store verdensmarkedet mellom seg. De styrer mange menneskers hverdag totalt. Ofte er det snakk om ensidige industristeder som for eksempel Årdal i Norge og Porto Trombetas i Brasil, der denne kjeden starter med gruvedrift. Jeg er opptatt av å studere hvordan menneskene og arbeiderne her har det, sier han.

Råkapitalisme

Meyer ser tydelig paralleller mellom Porto Tombetas og Årdal. Store inngrep i naturen og dårlige arbeidsforhold. Smelteverket i Årdal ble stort sett bygd opp under tysk nazistyre, mens gruvedriften i Brasil ble til under diktatur.

– Det kan se ut som om kapitalismen fungerer best uten demokrati. Forurensningene var store i Årdal etter at Smelteverket sto ferdig i 1945, sier Meyer. Og forteller samtidig om verdens største aluminiumsverk i Qatar hvor arbeidsforholdene ligner mer på slavekontrakter.

– Aluminiumsproduksjonen på verdensbasis er stjerneeksemplet på råkapitalisme, sier han.

Stipend

Meyer påpeker imidlertid at han ikke er ute i et politisk eller moralsk ærend.

– Jeg bare viser fram et problem uten å ha en løsning. Vi må jo leve av ett eller annet, og vi trenger arbeidsplasser, sier han.

– Når får Arbark en lignende pris som Bosdotterprisen?

– Det veit jeg ikke. Svenskene er mye større enn oss, de publiserer om lag 50 fagartikler i året. Men vi vil utlyse et master- og doktorgradsstipend til høsten for en som er interessert i å fordype seg i arbeiderbevegelsens historie, et utmerket tilbud til studenter, forteller han.

Fortolkning

– Hva betyr arbeiderhistorie for deg?

– Det er en oppsummering og fortolkning av de erfaringene arbeiderklassen har gjort gjennom tidene. For historien ligger ikke der som et steinbrudd, det er fortolkning det kommer an på, sier Frank Meyer, årets vinner av den svenske Bosdotterprisen.

Annonse

Flere saker

Annonse