JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vikar-kontrakt siden 2006

Bemanningsbyrået Grata Personal AS har sendt vikarer til LO-eide Sørmarka kurs- og konferansesenter siden midten av 2006. Den aktuelle kontrakten ble fornyet 1. september i år, tre måneder etter LO-kongressen.

Magasinett.org stilte skriftlig spørsmål til både Pål Svendsen, daglig leder i Grata Personal AS og Berith Bergersen, daglig leder på Sørmarka. Da Magasinet ringte Bergersen i dag, sa hun at hun ikke vil svare på spørsmålene og viste til styremøtet på Sørmarka på fredag.

Viser til styret

– Jeg har lagt opp til en større styresak som omhandler alle våre leverandører. Spørsmålene dine forelegges styret, og så får styret og styrets leder gå ut med de opplysningene de syns er riktig, sa Berith Bergersen. Styrets leder er LOs nestleder Tor-Arne Solbakken som overtok styrevervet på Sørmarka etter LO-kongressen.

Her er spørsmålene magasinett.org stilte:

– Hvor lenge har Sørmarka kurs- og konferansesenter hatt kontrakt med Grata?

– Hvor lenge varer den inneværende kontrakten?

– Hva omfatter den? Servitører, romrenholdere, andre?

– Har vikarene fagbrev, eller er alle ufaglærte?

– Hva tjener vikarene i timen? Får de tillegg utover vanlig arbeidstid? Hva med helgetillegg og andre tillegg?

– Hva betaler Sørmarka kurs- og konferansesenter Grata Personal AS for de innleide vikarene? Pris per time?

– Du sa at du har drøftet innleie av vikarene med Fellesforbundets klubb hos dere før du inngikk kontrakt med Grata Personal. Kan du fakse protokollen fra drøftelsesmøtet?

– Har Sørmarka brukt andre bemanningsbyråer? Hvis ja - hvilke, når og hvor lenge?

– Rettet mot de generelle behov for fleksibel og fast bemanning

Grata Personals daglige leder Pål Svendsen hadde fått lignende spørsmål av Magasinets nettutgave og valgte å svare.

– Hvor lenge har Grata hatt kontrakt med Sørmarka kurs- og konferansesenter og hvilke tjenester omfattet den? – Vi inngikk avtale med Sørmarka medio 2006. Avtalen er i all hovedsak rettet mot de generelle behov for fleksibel og fast bemanning på Sørmarka, svarer Grata Personals daglige leder.

– Kontrakten ble fornyet høsten 2009. Dette tar vi som et signal om at vi leverer personell som gjør jobben hos Sørmarka på en tilfredsstillende måte og at de er fornøyd med leveransen vi yter ved behov, fortsetter Pål Svendsen.

Faglærte og ufaglærte

– Hvor lenge varer inneværende kontrakt og hva omfatter den (servitører, romrenholdere, andre)? – Kontrakten varer til 1. september 2010. Avtalen er i all hovedsak rettet mot de generelle behov for fleksibel og fast bemanning på Sørmarka, gjentar Svendsen og tilføyer at det er både ufaglært og faglært personell som "leveres" til Sørmarka.

– Avtale om minstelønn

– Hva er timelønna til vikarene på Sørmarka? – Grata Personal har avtaleforpliktet seg til å følge de til enhver tid gjeldende minstelønnssatser og ulike tillegg i tariffavtalen. Vi forholder oss til dette i avlønning av ufaglærte og faglærte vikarer. Dette legger vi gjerne fram for Sørmarka, sier Pål Svendsen.

– Når skal Grata Personal undertegne trekkavtalen for fagforeningskontingent? – Dette er avtalt med Ole Guttorm Brenden (organisasjonsarbeider ved Fellesforbundets distriktskontor Oslo/Akershus, red. anm.).

Da magasinett.org tok kontakt med Brenden, svarte Fellesforbundets organisasjonsarbeider at han skal levere brevet med trekkavtalen for fagforeningskontingent personlig hos Grata Personals daglige leder og tar med det undertegnede eksemplaret tilbake.

– Avtale om å følge tariffavtalen

– Har Grata Personal planer om å tegne tariffavtale?Når det gjelder om Grata Personal har planer om å tegne tariffavtale viser vi til loven og de praktiske føringer som ligger i dette, og bekrefter at vi forholder oss til de spillereglene som foreligger. Vi har en klar og uttalt intensjon om på avtalemessig basis å følge tariffavtaler i forhold til minstelønnssatser og ulike tillegg. Vi vil ta standpunkt til tariffavtale den dagen dette blir aktuelt, svarer Pål Svendsen før han understreker:

En bedrift kan ikke på eget initiativ kreve at det skal opprettes tariffavtale, fordi man er avhengig av at det fremmes krav om dette fra et fagforbund. Noen bedrifter har på avtalemessig basis forpliktet seg til å følge tariffavtaler helt eller delvis, for eksempel i form av lovnad overfor ansatte om at minstelønnssatsene og ulike tillegg i en bestemt tariffavtale skal legges til grunn. Bedrifter som har inngått slike avtaler, er ikke rettslig sett tariffbundet, men avtaleforpliktet til å følge tariffbestemmelser.

– Dette er de oppdaterte minstelønnssatsene i Riksavtalen mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv.

– Ikke hørt om ny kontrakt

Sonja Horten, Fellesforbundets klubbleder ved Sørmarka kurs- og konferansesenter, sier til magasinett.org at hun ikke har hørt noe om at kontrakten med Grata Personal AS er blitt fornyet for bare noen uker siden.

– Nei, det har jeg ikke hørt om i det hele tatt, svarer hun.

Ifølge Riksavtalen mellom NHO Reiseliv og Fellesforbundet skal ledelsen i en bedrift drøfte innleie av arbeidstakere og omfanget med de tillitsvalgte før kontrakt inngås.

Annonse
Annonse