JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvis de multinasjonale overtar

Dårligere pensjonsvilkår, lavere grunnbemanning og lavere andel sykepleiere er tendensen når private drivere overtar sykehjemmene.

stig.christensen@lomedia.no

Dette viser internasjonal forskning. Er det så grunn til å tro at det er annerledes i Norge. Nei, mener forskere som jobber med tilsvarende spørsmål her på berget. LO-Aktuelt hadde i siste nummer, som nettopp er kommet ut, intervju med siviløkonom og forsker ved NOVA, Anders Kvale Havig, som avviser at privat omsorg er bedre enn offentlig omsorg.

I Sverige er 20 prosent av sykehjemmene overtatt av private drivere, stort sett multinasjonale selskaper, som i ulik grad, dirkete eller indirekte, er knyttet opp mot skatteparadiser. De to store aktørene Attendo og Carema er eid av investeringsselskaper i skatteparadis. I boka «Blåkopi» viser Wegard Harsvik at profitten er stor og over gjennomsnittet for privat næringsvirksomhet. I Norge har Fagforbundet og andre i LO kjempet for offentlig drift på et så viktig omsorgsområde. Et resultat av dette er at private drivere bare utgjør to – tre prosent av totalen. Men dette kan endres vesentlig under et borgerlig styre, og det er også borgerlig styrte kommuner som bruker mest offentlige kroner på privat drift.

NHO Service har laget en rekke rapporter som lover betydelige innsparinger bare kommunene vil konkurranseutsette en stor del av sine tjenester. Arbeidsgiverorganisasjonen har nettopp medlemmer som driver på privat basis innen omsorg, og NHO ønsker selvsagt å representere sine medlemmer på en så god måte som mulig og legge opp til at de får flest mulig oppdrag fra det offentlige. Rapportene er sterkt kritisert fra både Fagforbundets «For Velferdsstaten» og Havig Kvale. Sistnevntes doktorgradsavhandling viser at det er på lønn og pensjonskostnader de private kan spare, og at det er svært krevende å kutte på andre kostnader. Dermed blir pensjonen gjennomgående dårligere for ansatte i de private sykehjemmene.

Seniorrådgiver Knut Thonstad i LO sa til NRK i dag morges at samfunnet ikke har noe å tjene på konkurranseutsetting av pleie og omsorg. Dette baserer seg på dokumentasjon fra rapporter som LO legger fram i dag. Thonstad påpekte i morges at samfunnet som helhet taper på å slippe til private på dette området. Det er store kostnader knyttet til anbudsprosesser, omstillinger og oppfølging, utgifter man ikke ville hatt uten konkurranseutsetting. Det samme er forsker Anders Kvale Havig inne på i intervjuet i LO-Aktuelt.

Private leverandører skal ha overskudd på virksomheten og har høyere finansieringskostnader enn offentlig sektor. Dessuten driver kommersielle aktører skatteplanlegging, som reduserer de offentlige skatteinntektene. Ifølge Thonstad er det rimelig å anta at kommunene er mer villige enn private til å ansette folk med helseproblemer. Dermed kan det tegne seg et bilde der de private skummer fløten mens det offentlige tar et større sosialt ansvar.

Valget i september er blant annet et valg mellom offentlig eller privat omsorg, da både Høyre og Frp åpner for privatisering i langt større grad enn hva som i dag er tilfelle. Frp vil at private aktører skal kunne tilby sykehjemsplasser på lik linje med kommunene. I praksis betyr dette langt mer privatisert drift. Også Høyre vil tilrettelegge for private tilbydere. Erfaringene da er at ansattes lønn settes under press og at pensjonen svekkes. Frp, Høyre og KrF vil at regelverket skal endes slik at private kan søke om investeringstilskudd til bygging av sykehjemsplasser på lik linje med kommunene.

Annonse
Annonse