JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Helse blir business

Privatisering er ikke lønnsomt for staten, ikke mer effektivt, gir dårligere arbeidsforhold og fører sosial dumping inn bakveien.

helge.birkelund@anb.no

– Når man satte i gang med økt konkurranseutsetting og privatisering i Sverige og Danmark, trodde man at alle gode krefter skulle bidra. Men slik ble det ikke. Det er store internasjonale investeringsselskap som har blitt vinneren, sier seniorrådgiver Knut Arild Thonstad i LOs samfunnspolitiske avdeling til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han har stått i bresjen for to rapporter som redegjør for erfaringene av konkurranseutsetting og privatisering hittil i Norge, og ser det i sammenheng med erfaringer gjort i utlandet.

Konklusjonen er at det er internasjonalt kommersielle selskaper som vil tjene på en økt privatisering i Norge, samtidig som de ansatte vil få dårligere arbeidsforhold. Det vil også gi lavere utdanningsnivå og lavere personaltetthet både innenfor helse- og omsorgssektoren og skolesektoren.

– Rapporten indikerer hva som kunne ha skjedd hos oss hvis ikke regjeringen hadde strammet inn privatiseringen, Og den viser hva som kan komme til å skje hos oss fordi flere partier henter inspirasjon fra Sverige, mener nestleder i LO, Tor Arne Solbakken med klar adresse til de borgerlige partiene i Norge.

– Det har vært nok av advarsler, men at privatisering og konkurranseutsetting skulle bli så dominert av investeringsselskaper som i Sverige og Danmark er svært overraskende, hevder LO-økonom Stein Reegård.

– Les også: Stoltenberg: – Se til Sverige

Tidligere analyser har vist at konkurranseutsetting innenfor helse- og skolesektoren har gitt klare samfunnsmessige gevinster. Nye, brede analyser har imidlertid ført til et motsatt syn. Konkurranseutsetting på helse- og velferdsområdet har ikke dokumenterte effekter på offentlige kostnader og kvalitet, mens situasjonen for ansatte svekkes, hevder Knut Arild Thonstad, som har jobbet med rapportene de to siste årene.

Han forklarer dette blant annet med samfunnsutviklingen. Internasjonal skattetilpasning og situasjonen for ansatte er rykket opp på dagsorden, i tillegg til økt kunnskap om kostnadene forbundet med privatisering. Kontraktene skal finansiere både overskudd og ekstra lånekostnader for kommersielle aktører. Samtidig reduseres skatt fra ansattes lønninger og forbruk. Kommersielle aktører får de enkleste klientene med de laveste kostnadene, mens det offentlige sitter igjen med de som krever størst ressurser, heter det i rapporten.

Ifølge Thonstad har privatisering av skolene i Sverige også ført til såkalt karakterinflasjon. Det er stor forskjell mellom standpunkt- og eksamenkarakter. Mens svenskene skryter av gode karakterer, viser PISA-undersøkelsene en helt annen tendens i vårt naboland.

– Les også: Vil ha konkurranse

Det nordiske markedet for velferdstjenester domineres av store privat aktører, gjerne eid av investeringsselskap i skatteparadis. Helse- og omsorgssektoren har derfor blitt en svært lønnsom sektor i Sverige og Danmark, med en kapitalavkastning dobbelt så stor som det øvrige næringslivet.

Flere av selskapene er aktive også i Norge, men omfanget av virksomheten er i dag begrenset av beskjeden konkurranseutsetting. LO frykter den samme utviklingen her hjemme hvis privatiseringen slippes løs. Allerede i dag er det tre store internasjonale selskap til stede på sykehjemsfronten i Norge. Det antallet frykter LO vil øke vesentlig hvis Norge følger etter Sverige og Danmark i forhold til konkurranseutsetting. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse