JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Urimelig med LO-inspektører

– LO-inspektører betalt av NHOs medlemmer er ikke bare urimelig, det er et brudd på trepartssamarbeid, mener avdelingsdirektør i NHO, Nina Melsom.

Regionale verneombud har som oppgave å inspisere og kontrollere HMS-virksomheten i bedriftene. Stoltenberg-regjeringen har foreslått å innføre en slik ordning også i hotell-, restaurant- og hotellbransjen etter svært gode erfaringer i byggebransjen. Der har ordningen eksistert siden 1981.

I dag offentliggjorde NHO sitt høringssvar til Arbeids- og Inkluderingsdepartementet, til regjeringens forslag.

– Tiltak som har til formål å sikre seriøsitet og overholdelse av HMS-regelverket er bra, men LO-inspektører betalt av NHOs medlemsbedrifter er ikke riktig virkemiddel for å nå et slikt mål, skriver Melsom i en pressemelding.

– Skal utføres av Arbeidstilsynet

Hun finner det helt urimelig at arbeidsgiverne skal betale titalls millioner for at fagorganisasjonene skal føre tilsyn med arbeidsgiverne. Et slikt tilsyn skal utføres av Arbeidstilsynet.

– Dette er verken en fremgangsmåte eller et tiltak som er i samsvar med trepartssamarbeidet i norsk arbeidsliv, mener NHO-advokat Melsom.

Hun viser til at en av de viktigste kvalitetene ved dette samarbeidet er at arbeidstakerorganisasjoner, arbeidsgiverorganisasjoner og myndighetene kommer fram til felles og samlende løsninger gjennom drøftings- og beslutningsprosesser, basert på tillit mellom partene.

– Sterkt imot ordningen

– I dette tilfellet er det helt annerledes: En part foreslår en ordning som en annen part - som er sterkt imot ordningen - skal finansiere og som en tredje part skal benytte. Forslaget bærer preg av at departementet fremmer én parts interesse i stedet for å ta initiativ til å finne gode og hensiktsmessige løsninger, heter det videre i pressemeldingen.

– Heller styrke Arbeidstilsynet

– Dagens ordning med regionale verneombud er en form for privatisering av rettsutøvelse som ikke kan godtas. Vi bør heller styrke Arbeidstilsynet. Det er de som skal, og bør, ha oppgaven med tilsyn, skriver Melsom.

Hun sier videre at arbeidsdelingen mellom partene i arbeidslivet og myndighetene må være slik at det ikke kan herske tvil om at ansvaret for tilsyn og kontroll er plassert hos myndighetene.

Offentligrettslig oppgave

– Arbeidstilsynet er et offentlig organ som er underlagt forvaltningsloven og annet offentlig regelverk, hvilket betyr at de har et annet myndighetsapparat bak seg enn det de regionale verneombudene kan tillegges. Tilsynet vil dessuten fremstå som mer uhildet og nøytralt. Tilsyn og kontroll med at virksomheter etterlever offentligrettslig regelverk er en offentligrettslig oppgave som verken kan eller skal privatiseres, mener Nina Melsom.

Ikke tilsynsorgan

Melsom påpeker videre at fagforeningene ikke er opprettet med det formål å føre tilsyn. De kan gi viktige bidrag til å identifisere utfordringer og foreslå løsninger, men ikke overta myndighetsutøvelsen.

Dersom ordningen likevel gjennomføres, foreslår Melsom at driften underlegges Arbeidstilsynet som på ordinær måte bevilger midler til ordningen innenfor de budsjett- og styringsrammer som til enhver tid gjelder.

– Rekruttere på kunnskap, ikke fagforeningstilhørighet

– På denne måten får man en sterkere samordning av ressurser, kompetanse og metoder mellom de to systemene. Dette vil også sikre et godt faglig fundament for utøvelsen av deres funksjon, sier Melsom.

Hun forutsetter da at rekruttering må skje ut fra kompetanse og særlig kjennskap til de bransjer de skal utføre oppgaver for, og ikke med utgangspunkt i fagforeningstilhørighet.

– Under enhver omstendighet er det viktig og nødvendig at oppgavene klart defineres, krever Melsom.

– Ikke uventet fraråder også NHO Service sterkt etableringen av en ordning med regionale verneombud for renholdsbransjen. Deres høringsuttalelse kan du lese her.

Annonse
Annonse