JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reinfeldt skryter av Erna

Den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt er full av lovord om Erna Solberg.

Men han forventer ingen blåkopi av egen politikk dersom Høyre-lederen blir statsminister i Norge.

– Det er viktig at Erna og hennes støttespillere former sine egne svar ut ifra de forutsetninger som gjelder i Norge. Vi er to ulike land, sier Reinfeldt som tirsdag var i Norge.

På Losby gods i Akershus møtte den svenske statsministeren konservative partilederkolleger fra resten av Norden. Reinfeldt stusser litt over at hans regjering blir brukt som skremmebilde av politikere på den norske venstresiden, og advarer velgerne mot å tro at Norge vil bli som Sverige dersom Erna Solberg blir statsminister til høsten.

– Intet land kan gjøre det andre har gjort, man må gjøre jobben selv og finne egne løsninger, sier han til NTB.

– Les også: Mer tiltro til Erna

Om Erna Solberg har han bare godt å si:

– Hun er en meget erfaren, ansvarsfull og gjennomtenkt politiker. Våre to partier har samarbeidet tett gjennom flere år.

Reinfeldt medgir at det finnes klare likheter mellom ham og Høyre-lederen.

– Å kombinere det å være nøye og sette seg godt inn i sakene med å være pragmatisk og ydmyk, tror jeg er viktig. Det finnes ikke perfekte reformer som vil løse alle problemer.

LO-rådgiver og tidligere Ap-representant Wegard Harsvik har med boka «Blåkopi» satt den svenske regjeringens resultater under debatt. Privatisering, press mot arbeidstakeres rettigheter, høyere arbeidsledighet og økte forskjeller vil bli resultatet i Norge ved et regjeringsskifte, anføres det fra Ap-hold.

Reinfeldt medgir at arbeidsmarkedet er mer krevende i Sverige, men mener dette ikke alene forklarer hvorfor så mange unge svensker velger å jobbe i Norge.

– Vi har en generasjon som liker å røre på seg og som finner det enkelt å jobbe i Norge med tanke på språket og andre forhold. Det er bare bra at vi har et fellesnordisk arbeidsmarked, sier han.

Inspirasjon?

Fredrik Reinfeldt er inne i sin andre periode som statsminister. I hans tid som leder for Moderaterna har partiet endret retorikk og i noen grad også politisk kurs.

Mange forståsegpåere mener Erna Solbergs Høyre har sett til Sverige for inspirasjon for sin egen smule forvandling de siste årene.

– Jeg tror vi klarte å tenke dette helt på egen hånd. Husk at Nye Moderaterna var i Norge først og så hva vi gjorde. Vi var mer sentrumsorienterte enn gamle Moderaterna var, sier Solberg til NTB.

Hun vil ikke gå med på at Reinfeldts politikk vil bli innført i Norge på alle områder dersom hun blir statsminister.

– Vi er veldig gode venner, men Norge har andre utfordringer. Da Moderaterna kom i regjering handlet det om å skape nye arbeidsplasser. Her hjemme handler det først og fremst om å få alle som har falt utenfor, kvalifisert inn i arbeidsmarkedet. I skolepolitikken ser vi mer til Finland enn til Sverige.

Modell-debatt

De fem nordiske konservative partilederne forsøker å møtes en gang i året til politiske samtaler. På pressemøtet i etterkant av tirsdagens møte tok Erna Solberg opp den hjemlige debatten om den norske eller nordiske modellen.

– Den nordiske modellen trekkes fram i resten av Europa som den vinnende modell for årene som kommer. Den norske modellen er den nordiske pluss oljepenger, sa hun.

– Er vi utenfor Norden snakker vi om en nordisk modell, men hjemme bruker vi begrepet «den svenske modellen». Det viser at vi er flere som forsøker å skape eierskap til denne modellen, sier Reinfeldt til NTB.

Han beskriver den som en kombinasjon av innovasjon, konkurransekraft, sterk økonomi, høy sysselsettingsandel og høye velferdsambisjoner.

– Men vi må passe oss for å gjøre våre samfunn om til museer. Dette er modeller som hele tiden må utvikles videre, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse