JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Tar for lett på frafall

Norske studenter hopper oftere enn andre av studieløpet før de har oppnådd bachelor- eller mastergrad.

Norsk studentorganisasjon mener regjeringen tar for lett på frafallet.

– Når Kristin Halvorsen sier at dette ikke er så verst sammenlignet med resten av OECD-landene, så holder ikke det mål, sier påtroppende NSO-leder Ola Magnussen Rydje.

– Vi må sammenligne oss med land som har likt utdanningssystem som oss. Frafallet er for eksempel betydelig lavere i Danmark, sier han.

Av alle norske studenter som innleder høyere utdanning, fullfører bare 59 prosent med bachelor- eller mastergrad, viser en rapport fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD). Gjennomsnittet i OECD er 68 prosent, mens andelen er 80 prosent i Danmark og 76 prosent i Finland.

– Les også: Kvinnene tar over

De store forskjellene i frafall blant studenter kan ha flere forklaringer, mener kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

– Terskelen for å studere er lavere i Norge enn i flere andre land, vi har et godt arbeidsmarked som gir jobbmuligheter til dem som hopper av studiene underveis, og vi har en god studiefinansiering, sier hun.

SV-statsråden mener regjeringen har satt i gang tiltak for å øke andelen studenter som fullfører høyere utdanning. Blant annet blir høyskoler og universiteter belønnet for å øke antall avlagte studiepoeng og studentene får sin påskjønnelse ved at deler av studielånet gjøres om til stipend etter antallet studiepoeng som avlegges.

– Vi ser en positiv tendens. Flere studenter gjennomfører studiene de selv har planlagt. I tillegg har antall studiepoeng hver student avlegger økt de siste årene, sier Halvorsen.

– Les også: Studielån-milliarder til inkasso

Selv er kunnskapsministeren oppløftet av resultatet i OECD-rapporten når det gjelder arbeidsledigheten for dem med fag- eller svennebrev på 1,8 prosent.

– Det er svært lavt sammenlignet med andre utdanningsgrupper. Rapporten viser også at det kan gi stor økonomisk gevinst å velge yrkesfag, sier Halvorsen.

Den økonomiske gevinsten ved å ta fag- og yrkesopplæring på videregående nivå ligger 40 prosent over gjennomsnittet for OECD-landene. For kvinner er avkastningen lavere, noe som ifølge Kunnskapsdepartementet har å gjøre med tradisjonelle kjønnsforskjeller i valg av yrkesfag samt kvinners lavere deltakelse i arbeidslivet. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse