JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kan være et vendepunkt

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) tror Barack Obama vil kunne gå inn i historien som presidenten som for alvor endret klimadebatten i USA.

– Med tirsdagens klimatale viser han at USA tar viktige skritt i riktig retning. Klimagassutslippene har allerede gått ned i USA, og Obama vil gjøre sitt for at dette blir en varig utvikling, sier Solhjell til NTB.

Han mener klimatalen som den amerikanske presidenten holdt ved Georgetown University i Washington tirsdag kan vise seg å være et vendepunkt.

– Han appellerer til amerikanske velgere og viser til at det er fornuftig med klimatiltak av hensyn til egen helse, økonomi, arbeidsplasser og trusselen fra ekstremvær som orkanen Sandy. Samtidig slår han fast at han vil gjennomføre så mye han kan selv, uten å gå veien om klimafornekterne i Kongressen, sier Solhjell.

SV-statsråden merker seg spesielt at amerikanske kullkraftverk vil få tøffere betingelser, og at ambisjonene for fornybarsatsingen skal dobles fram mot 2020. Striden om den omstridte rørledningen Keystone som skal frakte råolje fra Canada gjennom USA til Mexicogolfen, er ikke avgjort, mener han.

– Han kunne ikke unngå å snakke om Keystone, men hans formuleringer er vage og nøye vektet politisk. Dette er en meget krevende sak for presidenten, sier Solhjell.

Godkjent av miljøbevegelsen

Toneangivende norske miljøorganisasjoner ser positivt på klimatalen som USAs president Barack Obama holdt i Washington tirsdag.

Men Natur og Ungdom tar ikke bølgen av begeistring:

– På noen områder er Obamas tale godt nytt for verdens klima. Likevel er det svært problematisk at han tviholder på myten om at gass er løsningen på klimaendringene, sier organisasjonens leder Silje Lundberg til NTB.

– Obama gjentok klimamålet til USA som de satte seg i 2009, men dette målet er alt annet enn ambisiøst, fortsetter hun.

–Bellona-leder Frederic Hauge er mer positiv. Han berømmer Obama for å skjerpe betingelsene for kullkraftverkene og for å ha tatt et oppgjør med forestillingen om at klimatiltak kan sette økonomi og arbeidsplasser i fare.

– Han tok også et knallhardt oppgjør med klimafornekterne og kom med gode løfter for fornybar energi, sier Hauge.

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken tror tiltakene for å kutte utslipp fra eksisterende kull- og gasskraftverk vil kunne bidra til at landet når klimamålene fra toppmøtet i København for fire år siden.

– Men, det er svært viktig at landet forplikter seg til langt større kutt framover, understreker han.

Zero-leder Marius Holm mener å se konturene av amerikansk lederskap i klimapolitikken.

– Amerikanske delstater har lenge drevet fram det grønne skiftet med fornybar energi og nullutslippsbiler, som skaper varig og irreversibel framgang. Nå får de endelig drahjelp fra Washington, sier han til NTB. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse