JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hydro selger ut bildelene

Norsk Hydro ASA undertegnet i går kveld en avtale om å "avhende" sin bildelproduksjon til Benteler Automobiltechnik. Høyteknologifabrikken på Raufoss bir dermed tysk.

frode.ronning@lomedia.no

Hydro har en stor bildelproduksjon på Raufoss, og denne selges nå til det tyske konsernet Benteler Automobiltechnik GmbH i Paderborn. De ansatte på Raufoss har lenge fryktet at de skulle bli solgt. Overtakelsen skjer ved årsskiftet. De ansattes representanter stemte imot salget i gårsdagens styremøte.

"Overdragelsen er ikke ventet å gi noe kontantutlegg for Hydro, og selskapet vil i fjerde kvartal i år regnskapsføre et antatt tap på om lag 250 millioner kroner etter skatt (i forbindelse med "avhendelse" av Hydro Aluminium Structures). Hydro forventer at transaksjonen blir gjennomført mot slutten av fjerde kvartal etter godkjenning fra relevante konkurransemyndigheter", heter det i dagens pressemelding.

Stor verdensaktør

Benteler Automobiltechnik er en full-service leverandør til omtrent alle større bilprodusenter over hele verden. I 2008 hadde Benteler-gruppen godt over 24.000 ansatte på 150 fabrikker i 35 land. Gruppen hadde i fjor en total omsetning på over 6,3 milliarder euro (52 milliarder norske kroner).

– En kjøper med ambisjoner

– Vi er glade for å ha funnet en kjøper med ambisjoner, kompetanse og størrelse til å videreutvikle bildelproduksjonen, uttaler konserndirektør med ansvar for ekstruderte produkter i Hydro, Johnny Undeli, i ei pressemelding.

I tillegg til Raufoss har selskapet produksjon i Kina, Tsjekkia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Sverige og USA. Omsetningen i 2008 var 2,2 milliarder kroner, og antall ansatte er for tida 1200.

Skuffet over statens tafatthet

Den norske staten, ved Nærings- og Handelsdepartementet, eier 43,8 prosent av aksjene i Norsk Hydro ASA. Michael Hall, mangeårig sentral tillitsvalgt i Hydro Automotive Structures, er svært skuffet over rollen departementet inntok de siste årene.

– Statlig eierskap dreier seg om mye mer enn å eie noen arbeidsplasser på Raufoss. Det største problemet er at staten har sluttet å brukke sitt formelle eierskap. Dagens næringspolitikere har gitt fra seg styringsretten sin, sa Hall i samtale med magasinett.org.

– Statlige grep nødvendige

– Når staten er en så dominerende eier, er statlige grep nødvendige. Vi kan ikke overlate viktige industrielle områder til helt andre krefter, krefter som først og fremst er opptatt av profitt, sa en skuffet tillitsvalgt.

Ekstra bitter må det være at de tillitsvalgte på egen hånd, og uten store problemer, hadde funnet fram til en seriøs potensiell kjøper i Sverige.

– Men Hydro-styret gadd ikke engang å vurdere denne muligheten, sier Michael Hall.

– Vi har mer eller mindre vært i en konstant salgssituasjon i tre år. Vi har skjønt lenge at Hydro er en håpløs eier for oss, understreket raufossingen som i dag informerte Fellesforbundets forbundsstyre om avhendelsen til Tyskland.

Tilfredse aksjonærer viktigst?

– Prosessen og håndteringen vi har måttet oppleve, viser at tilfredsstillelsen av aksjonærene var det viktigste, istedenfor et bevisst, aktivt statlig eierskap, sa den sindige opplendingen.

– Før framleggelsen av kvartalsresultatet var det viktigst for Hydro ASA å få presentert for børsen at konsernet har kvittet seg med et vanskelig satsingsområde, formulerte Hall som også var kritisk til hvordan Norsk Hydro ASA kvittet seg med bildelproduksjonen:

– Den ble kjørt i hurtigtogfart og nærmest avsluttet på dagen.

– Forretningskonseptet passer

Hall understreker at han ikke har noe negativt å si om den nye eieren, Benteler Automobiltechnik.

– Benteler har et forretningskonsept som passer oss godt og de har gitt uttrykk for at de vil trygge virksomheten vår, sier Michael Hall.

– Men hvor lenge vil de satse på Norge? Den mest sentrale virksomheten er holdt sammen i Tyskland, sier en ettertenksom tillitsvalgt.

– Ikke mandat til å selge

Han forklarer hvorfor de ansattes representanter i styret stemte imot Hydros "avhendelse" av en samlet bildelproduksjon, med Raufoss som kronjuvelen.

– Vi har ikke fått noe mandat fra det norske folket om å kvitte oss med verdiene vi har opparbeidet, poengterer Michael Hall og sikter med dette til statens dominerende eierandel på over 43 prosent.

Annonse
Annonse