JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blåblått i 13 måneder

I 13 måneder på rad har gjennomsnittet av meningsmålingene gitt flertall for Høyre og Fremskrittspartiet.

Men usikkerheten er stor om dette flertallet er reelt.

Årsaken er at meningsmålingsinstituttene vekter ulikt. Sju av ni bruker stortingsvalget i 2009 som sammenligningsgrunnlag, mens de to siste ser hen til valget i 2011. Dette får særlig store utslag for Frp, som oppnådde 22,9 prosents oppslutning i 2009 og bare 11,4 prosent i 2011.

Vårt Lands måling fra torsdag kan tjene som illustrasjon. Fremskrittspartiets råtall i undersøkelsen er 11 prosent, men på partibarometeret er Siv Jensens parti vektet opp til en oppslutning på 18 prosent.

– Les også: Rødgrønn jubel i nord

Faglig uenighet om hva som gir det riktigste bildet av stemningen i velgermassen er forklaringen på at meningsmålerne vekter ulikt. Respons Analyse gikk over til å vekte mot 2011 etter sist valg.

– Vi så at avvikene ble for store, spesielt for Frp. Argumentet om at det er en forskjell mellom lokalvalg og stortingsvalg har noe for seg. Men når oppslutningen er nær ved å dobles på grunn av vektingen, da blir det problematisk. Vekting skal være en mindre justering, sa seniorkonsulent Idar Eidset til NTB for noen måneder tilbake.

Norfakta er blant dem som finner det riktigere å vekte mot 2009-valget.

– Ved lokalvalg har du mye annet som spiller inn, alt fra lokale lister til det vi her i Trondheim kaller Marvin-effekten, som beskriver store avvik fra nasjonale tall til lokale tall, forklarte daglig leder Jarle Gulbrandsen i Norfakta.

Det er et forbausende stabilt bilde som kan leses ut av gjennomsnittstallene for juni, slik de bearbeides av nettstedet Poll of polls. I over ett år har Høyre vært landets største parti, og for 13. måned på rad har partiet flertall på Stortinget sammen med Frp.

– Les også: 2 av 3 tror på Erna

I prosentpoeng er det kun små endringer for partiene fra mai til juni, men Venstre og SV trues begge av sperregrensen. De to småpartiene går begge tilbake med rundt et halvt prosentpoeng og ender på henholdsvis 4,2 og 4,3 prosent.

Senterpartiet (4,5 prosent) og KrF (5,3 prosent) står bom stille, mens Fremskrittspartiet går fram 0,4 prosentpoeng til 16,4 prosent. Arbeiderpartiet går tilbake med 0,3 prosentpoeng til 28,6 prosent, mens Høyre går fram med 0,2 prosent til 32 prosent.

Mandatberegningen gir opposisjonspartiene 102 mandater. Høyre og Frp kaprer 87 av dem, mens de rødgrønne må nøye seg med 66. Rødt er inne med ett mandat, slik partiet har vært siden august i fjor.

Poll of polls har også sett nærmere på hvilke stortingsrepresentanter som hadde mistet plassen sin dersom gjennomsnittsmålingen for juni hadde vært valgresultatet. Beregningen som forutsetter at alle partier har lik relativ endring i alle fylker, viser at kjente navn som Marit Nybakk (Ap), Per-Willy Amundsen (Frp), Per Olaf Lundteigen (Sp) og SV-erne Karin Andersen, Hallgeir Langeland og Audun Lysbakken er ute av Stortinget. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse