JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lager snarvei for terrorsikring

Regjeringen vil droppe krav om nabovarsel og regulering ved terrorsikring av utsatte bygg, i tråd med 22. juli-kommisjonens rapport.

Arbeidet med å sikre terrorutsatte bygninger må kunne skje uten å gå veien om alle kravene i plan- og bygningsloven, mener regjeringen.

Et lovforslag fra Kommunal- og regionaldepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Forsvarsdepartementet og Miljøverndepartementet vil gjøre dette mulig.

– Les også: Bom-stengt!

Forslaget er direkte i tråd med et av rådene i 22. juli-kommisjonens rapport.

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete sier til NTB at forslaget er laget med tanke på saker der det vil føre til uakseptabel risiko å følge alle kravene i plan- og bygningsloven, slik tilfellet var med den manglende stengningen av Grubbegata i regjeringskvartalet i årene før terrorangrepet 22. juli 2011.

– Dette unntaket er viktig og nødvendig for å gjøre oss bedre i stand til å reagere raskt på trusselvurderinger, og for å sikre spesielt utsatte bygninger mot framtidige terrorhandlinger, sier Navarsete.

Ekspressfart

Forslaget er direkte i tråd med et av rådene i 22. juli-kommisjonens rapport.

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) sier til NTB at forslaget er laget med tanke på saker der det vil føre til uakseptabel risiko å følge alle kravene i plan- og bygningsloven, slik tilfellet var med den manglende stengningen av Grubbegata i regjeringskvartalet i årene før terrorangrepet 22. juli 2011.

– Dette unntaket er viktig og nødvendig for å gjøre oss bedre i stand til å reagere raskt på trusselvurderinger, og for å sikre spesielt utsatte bygninger mot framtidige terrorhandlinger, sier Navarsete.

Ekspressfart

Regjeringen legger opp til ekspressbehandling dersom sikkerhetsvurderinger tilsier raske tiltak.

For såkalte skjermingsverdige bygg skal det bli mulig å gjennomføre terrorsikring i strid med gjeldende reguleringsplaner, uten hensyn til krav om byggesaksbehandling og uten nabovarsling.

Navarsete opplyser at hvert enkelt departement får ansvar for å utpeke skjermingsverdige bygg innenfor sine områder.

Dette kan være bygninger som står sentralt i håndtering av kriser, som er sikkerhetspolitisk viktige eller kritisk viktige for det sivile samfunnet, som har stor symbolverdi eller som kan utgjøre en fare for miljø, liv og helse.

Naboklager

I forslaget til ny plan- og bygningslov kommer regjeringen også med en rekke andre grep som tar sikte på å gjøre det enklere for småbyggere og vanskeligere for naboklagere.

For eksempel skal du kunne sette opp et tilbygg eller en garasje, uten å måtte søke kommunen. Holder du deg til vedtatt plan for området, vil det være nok med en registrering hos kommunen. Deretter må du bare vente i tre uker.

Kravet til nabovarsling faller også bort dersom du holder deg til områdeplanen.

Og naboklager skal ikke lenger kunne føre til at byggesaken sklir over til å bli en sak med krav om avgjørelse innen tre måneder – saken skal uansett avgjøres innen tre uker, heter det i lovforslaget som skal ut på høring før sommeren.

Raskere

I tillegg vil regjeringen legge et større press på kommunene for å få opp tempoet i behandling av byggesaker. Blant annet legges det opp til at et tiltak kan settes i gang dersom søkeren ikke får svar innen behandlingsfristen på tre uker. I dag har overskridelse av fristen ingen betydning for kommunen.

Samtidig ønsker regjeringen å fjerne muligheten til å klage på forhold som allerede er avgjort. Målet er færre klager på søknader om igangsettingstillatelse, endringstillatelse og brukstillatelse/ferdigattest.

I tillegg skal det satses videre på å utvikle elektronisk byggesaksbehandling i kommunene. Fra 2015 skal det være mulig for dem som skal bygge, straks å se om søknaden er fullstendig, eller om tiltaket ikke trenger søknad, og mulighet for umiddelbart svar fra kommunen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse