JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krisa som deler arbeidsmarkedet

Mens det ble 280 flere arbeidsløse i undervisningssektoren det siste året, ble 4.250 flere bygnings- og anleggsarbeidere uten jobb.

einar.fjellvik@lomedia.no

Også om vi måler arbeidsløsheten i prosent, viser dagens tall fra Nav at krisa på arbeidsmarkedet nesten utelukkende rammer ansatte i privat sektor.

– Bygg- og anleggsektoren og industrien er de suverent hardest rammede, med henholdsvis 4,3 og 4,0 prosent helt arbeidsløse.

– Undervisningssektoren, helse/pleie/omsorgssektoren og lederyrker befinner seg på den grønne gren, med mellom 0,6 og 1,0 prosent helt arbeidsløse.

– For alle bransjer under etter utgjøre de registrerte helt arbeidsløse nå 2,6 prosent av arbeidsstyrken.

Mange på tiltak

I alt var 88 400 mennesker var uten arbeid i oktober. Det er 34 000 flere enn for ett år siden.

Tallet omfatter både de som er registrert som helt arbeidsløse ved Nav-kontorene og de som er midlertidig sysselsatt i ulike arbeidsmarkedstiltak.

LAST NED:Oktobertallene fra Nav

Dagens tall fra Nav viser at arbeidsmarkedstiltakene er trappet kraftig opp denne høsten. Siden august er antall tiltaksplasser nesten doblet. I dag er omtrent hver fjerde arbeidsløse midlertidig sysselsatt i et eller annet arbeidsmarkedstiltak. I august var bare en av sju sluset inn i slike tiltak som skal gjøre dem bedre rustet til å få seg nye jobber.

– Dette bidrar til å moderere veksten i ledigheten, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i en kommentar til oktobertallene.

<table bgcolor =#FFFFFF width="300" align="right"> <tr> <td> <img src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02885/Arbl_se_grafikk_ok_2885364a.jpg" </td> </tr> <tr> <td> <a href="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02885/Arbl_se_grafikk_ok_2885363a.jpg">Klikk for å se større diagram</a> </td> </tr> <tr> <td> <a href="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02885/Arbeidsl_se_tabell_2885365a.xls">Se tallene bak diagrammet.</a> </td> </tr> <tr> <td> </table>

Blir lenge utenfor

Oktobertallene forsterker også inntrykket av at de som har havnet i arbeidsløshetskøen i løpet av denne krisa har store problemer med å få seg nye jobber.

I februar i år var 28 prosent av de helt arbeidsløse langtidsledige, det vil si at de hadde vært arbeidsløse i et halvt år eller mer. I dag er andelen langtidsledige oppe i 46 prosent.

Oslofjorden rammes

Målt etter geografi er det fylkene rundt Oslofjorden som nå er hardest rammet av arbeidsløshet. Oslo topper statistikken med 3,6 prosent helt arbeidsløse, mens både Østfold og Vestfold ligger på 3,1 prosent.

Minst plaget av arbeidsløshet er Sogn og Fjordane (1,7 %) og Rogaland (2,1 %).

Annonse
Annonse