JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha ny revolusjon

15 millioner egyptere har skrevet under på et skriv som krever president Morsis avgang. Søndag, 30. juni, et år etter at Morsi kom til makten, starter protestene mange mener kan ende i en ny revolusjon.

Tahrirpalssen i Kairo var hovedarena for revolusjonen 25. januar – 11. februar 2011 som førte til at Hosni Mubarak, som hadde styrt Egypt på en diktators vis siden 1981, måtte gå av. Men siden den tid har Egypt havnet i en stadig dypere økonomisk og sikkerhetsmessig krise, og Tahrir square begynner igjen å fylles av mennesker som er misfornøyde med regimet. President Mohamed Morsi fra Det muslimske brorskapet gis rødt kort av en ny bevegelse av partier, organisasjoner og aktivister, kalt Tamarod-bevegelsen, som har samlet inn 15 millioner underskrifter som krever Morsis avgang.

- Det er et år siden president Morsi og Brorskapet kom til makten. De har ikke gjort noen ting for Egypt, men er bare opptatt av å skaffe privilegier for folk i egne rekker. Vi trenger en ny revolusjon i Egypt, sier Ayman Hamed. Fredag to dager før den store protestdagen er journalisten som representerer Tamarod-bevegelsen på plass i et telt på Tahrirplassen.

Ny revolusjon?

Det er svært usikkert hva som vil skje søndag 30.juni, og hva som vil bli utfallet. Det går rykter om at brorskapets støttespillere har skaffet seg våpen, og det er allerede flere drepte i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av brorskapet. Søndag erklærte forsvarsminister Abdel Fattah al-Sisi.at hæren vil gripe inn dersom det blir nødvendig for å opprettholde ro og orden.

President Morsi var tidligere en sentral skikkelse i Det muslimske brorskapet, en islamistisk bevegelse som stammer helt tilbake til 1928 og i mange år var forbudt. Noen dager etter at Mubarak gikk av dannet Brorskapet Frihet og rettferdighetspartiet som har hatt makten det siste året. Morsi har også sine tilhengere, og fredag samlet en gruppe islamister seg utenfor Rabba al-Adawiya-moskeen i Kairo til støtte for Morsi.

Men Hamed er lut lei av det som kalles «broderisering» av Egypt.

- Brorskapet og deres folk har ikke den kompetansen de trenger for å regjere et land, derfor ser vi at statsinstitusjonene er i ferd med å falle sammen, arbeidsledighet og økonomiske problemer øker. Vi regner med at tre, fire millioner mennesker vil delta i protestene i Kairo søndag.

Et år etter president Morsi kom til makten har Egypt sunket stadig dypere ned i en sikkkerhetsmessig- og økonomisk krise. 4.500 fabrikker skal ha blitt lagt ned etter revolusjonen. Det er store problemer med mangel på både elektrisitet og bensin, og i de siste dagene har folk hamstret bensin og mat i påvente av en ny revolusjon.

Tilbyr førstehjelp

I et av teltene på Tahrirplassen har sykepleier Sayda el Saied utstyrt seg med det hun trenger for å tilby førstehjelp om det skulle trengs til søndagens demonstrasjon.

- Det er ikke første gang jeg jobber frivillig som sykepleier på Tahrirplassen. På toårsmarkeringen for revolusjonen 25. januar var jeg også her da 20 kvinnelige aktivister ble voldtatt og utsatt for seksuell trakassering, sier el Saied.

Mange legger skylden for den økende seksuelle trakasseringen på Brorskapet og mener de gjør det fordi de vil skremme kvinnelige aktivister vekk fra gatene. I forbindelse med FNs kvinnekommisjons årsmøte i år publiserte Brorskapet en liste på 10 punkter der de pekte på uenigheter med kommisjonen og mente dokumentet stod i strid med islam og var en trussel mot familien. De var uenige i alt fra retten til lik arv til å oppløse kravet om ektemannens samtykke i saker som reising, jobbing eller bruk av prevensjonsmidler.

El Saied retter tommelen resolutt ned på spørsmålet om hva hun synes om Brorskapet og Morsis kvinnesyn.

- Han liker ikke kvinner, heller ikke sykepleiere siden de fleste av oss er kvinner.

- Håpet vårt er at Morsi går av og at det kommer til å gå fredelig for seg, sier Sayda el Saied.

Annonse

Flere saker

Annonse