JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen dødsdom over sentrum

Det politiske sentrumsalternativet ligger muligens i koma, men det er for tidlig å erklære pasienten død, ifølge Senterparti-leder Liv Signe Navarsete.

Det har strengt tatt ikke vært liv i sentrumsalternativet, slik det framsto i sine glansdager under Kjell Magne Bondevik, siden høsten 2001. Da valgte Kristelig Folkeparti og Venstre å skille lag med Senterpartiet for å danne regjering med Høyre. Det ble startskuddet for prosjektet som fire år senere materialiserte seg i den rødgrønne regjeringen.

Sp-leder Liv Signe Navarsete hevder hennes parti i realiteten ble tvunget til å søke mot venstre i norsk politikk. Tolv år senere synes det å være gjengs oppfatning at de rødgrønne har utspilt sin rolle i regjeringskontorene. Og Venstre og KrF står nok en gang og banker på døra til Høyre.

Navarsete virker oppriktig skuffet over det hun mener en kraftig dreining i liberalistiske retning i Venstre under Trine Skei Grande.

– Venstre har forandret seg. Bare det at de nå åpner for å samarbeide med Fremskrittspartiet, viser at de har tatt ganske store steg siden Lars Sponheim, sier Navarsete til NTB.

– Les også: Lokal skatt hjelper lite

Likevel er ikke partilederen klar for å erklære sentrumsalternativet dødt, selv om pasienten synes å ligge i koma og utsiktene for oppvåkning er svært usikre. KrF er fortsatt solid plantet i sentrum, påpeker Navarsete, som framhever at Sp og KrF er enige på områdene distrikts- og landbrukspolitikk, og ikke minst i viktige verdispørsmål.

– Det Venstre vi kjente var mye mer sentrumsorientert enn Venstre er i dag. Sånn sett er det ikke rart de ønsker å gå i regjering med Høyre og Frp. Men Venstre har endret politikk før, og kan endre den igjen, sier hun.

Uansett nekter Navarsete å snakke om noe annet samarbeid enn med de rødgrønne - også hvis hun og hennes to tidligere venner alle skulle ende i opposisjon. Riktignok forsikrer hun at det alltid vil være viktigst for Senterpartiet å søke innflytelse, men det er ikke naturlig å støtte dem som kaster deg ut av regjeringskontorene.

Spekulasjoner om annet enn rødgrønt samarbeid etter valget i år «forskurrer», og diskusjoner nå om hva Sp vil gjøre ved valget i 2017 «er tullete», mener Navarsete.

– Det rødgrønne alternativet er det eneste alternativet for oss nå. Etter åtte år i regjeringen har vi mye felles politikk, og da er det nok naturlig at vi samarbeider om den politikken også om vi skulle komme i opposisjon, sier hun.

– Les også: Slik skal Jens vinne valget

Navarsete skal ha noen ukers ferie, i selskap med ektemannen og en gjenoppstanden Harry Hole, før hun kaster seg inn i valgkampen med full styrke. Derfor ramser hun nå kjapt opp samferdsel, kommunestruktur, distrikts- og landbrukspolitikk og de borgerlige partienes kollisjonskurs i den økonomiske politikken som saker hun venter blir de viktigste i valgkampen. Men når listen kommer fra en Senterparti-leder, er nok dette sakene hun helst skulle ønske seg ble hovedsaker.

Navarsete har nemlig vunnet betydelige politiske seire i det rødgrønne samarbeidet på nettopp disse områdene, men har ikke klart å omsette dem i høyere oppslutning. Sp ligger stabilt på meningsmålingene - rett over sperregrensen.

Hun medgir at «det er et relevant spørsmål» hvorfor Sp ikke får betalt for politiske seire i regjeringen, men har ikke noe fullgodt svar på det, ut over politiske standardformuleringer om at «vi må tydeliggjøre politikken vår overfor velgerne».

– Vi vinner ikke valget på det vi har gjort, men på hva vi vil gjøre, sier hun, hever stemmen noe og legger raskt til at «vi er ikke trøtte».

På spranget inn i en bare løselig planlagt sommerferie med boklesing som sentral aktivitet, høres det nesten ut som det først og fremst er seg selv Navarsete prøver å overbevise. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse