JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tryggere for syke vikarer

Regjeringa vil hindre at syke vikarer mister retten til fast ansettelse.

frode.ronning@lomedia.no

Hvis du jobber i vikariater og midlertidige ansettelser for samme arbeidsgiver i fire år, skal du regnes som fast ansatt. Men hva skjer hvis du har jobbet tre år og sju måneder, for deretter å bli sykmeldt over lengre tid mens du er i et vikariat?

Regjeringa har fremmet et lovforslag som skal sikre at sykefraværet ikke skal komme til fradrag ved bruk av fireårs-regelen. Har du jobbet tre år og sju måneder, for deretter å bli sjukmeldt i fem måneder, har du passert fire år hos samme arbeidsgiver, og må regnes som fast ansatt, med alle rettighetene det innebærer.

Dermed foreslår regjeringa å tette et smutthull i arbeidsmiljøloven.

Uenig med Høyesterett

Regjeringa endrer loven etter at Høyesterett i mai konkluderte med at et langvarig sjukefravær medførte at en arbeidstaker ikke skulle få fast ansettelse. Høyesterett hadde fått en sak på bordet der en arbeidstaker hadde vært ansatt i tre år og sju måneder, for deretter å bli sjukmeldt i ett år og ikke returnert til stillingen.

Høyesterett konkluderte med at sykefraværet var så langt at denne personen ikke kunne regnes som fast ansatt.

Et mindretall av dommerne i Høyesterett var uenig, og argumenterte blant annet med at sykmeldte trengte et sterkere, ikke svakere, stillingsvern.

Regjeringa argumenterer med at så lenge vedkommende er i et vikariat, er arbeidskraftbehovet til stede. Dette taler også for at vedkommende må regnes som fast ansatt.

Regjeringa sendte derfor følgende forslag til endring i arbeidsmiljøloven ut på høring:

"Ved beregning av ansettelsestid [...] skal det ikke gjøres fradrag for arbeidstakers fravær".

Forslaget har vært på høring med frist til midten av oktober.

LO gir sin fulle støtte til regjeringas forslag, mens NHO protesterer. Arbeidsgiverne ønsker at regjeringa presiserer hva slags type fravær som ikke skal komme til fradrag i fireårs-regelen.

Annonse
Annonse