JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha økt arbeidsinnvandring

Sp-nestleder Ola Borten Moe mener vi trenger arbeidsinnvandring og kaller LOs skepsis til denne innvandringen «meningsløs bruk av tid og energi».

Olje- og energiministeren er verken bekymret for sosial dumping eller fortrengning av nordmenn på arbeidsmarkedet, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi må slutte å problematisere noe som er et så stort gode for Norge, sier Borten Moe. Han mener skepsisen mot at Norge nå er på innvandringstoppen i Europa er «ubegrunnet», «rar» og «teoretisk».

I løpet av 2012 økte sysselsettingen i Norge med nesten 38.000 personer. Av dette gikk nesten 27.000 jobber til innvandrere bosatt i Norge. Resten gikk til utlendinger på korttidsopphold. LO er bekymret for at dette går ut over de svakeste gruppene på arbeidsmarkedet.

– Når det er stor tilgang på utenlandsk arbeidskraft, kan det bli vanskeligere for utsatte grupper på arbeidsmarkedet å få innpass. Det kan være etablerte innvandrergrupper, folk med helseproblemer eller ungdom. Dette er det viktig å ta hensyn til i inkluderingspolitikken, sa LO-økonom Liv Sannes til Dagens Næringsliv i forrige uke.

– Les også: 12.000 utlendinger på Nav-tiltak

Borten-Moe kritiserer skillet LO gjør mellom «oss og dem».

– Jeg er uenig i LOs problembeskrivelse. Vi trenger arbeidsinnvandringen for å løse oppgavene i hele landet, og innvandringen gjør det mulig å utvikle velstandssamfunnet til stadig nye høyder. Da er det ikke riktig å snakke om oss og dem, sier Borten Moe.

Han har ikke tro på at sosial dumping er noe stort problem.

– Vi må jo ha et av de mest gjennomregulerte arbeidsmarkedet i verden, og det er bred enighet om at det er norske lønns- og arbeidsvilkår som gjelder, sier han. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse