JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frivillige misfornøyd med partiene

Det er bred politisk enighet om at frivillig sektor er viktig for samfunnet. Men tiltakene som partiene foreslår i sine valgprogram er både mangelfulle og sprikende.

Det slår Frivillighet Norge fast i sin analyse av partienes frivillighetspolitikk.

– De innførte momskompensasjon, men utredningspartiet Ap vil ikke forske på frivillighet, sier Birgitte Brekke, generalsekretær i Frivillighet Norge, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– SV vil ikke øke skattefradrag for gaver til organisasjonene, men ønsker stortingsmelding om frivilligheten hvert år. Sp vil sikre ideelle tilbydere på helse- og omsorgsfeltet stabile vilkår, men er ikke opptatt av Frivillighetsregisteret som en kunnskapsbank for kommunene, fortsetter Brekke.

– Les også: Ber Stortinget ta ansvar

Frp er ifølge Brekke ikke opptatt av samhandling mellom frivillig og offentlig sektor, men for en selvstendig frivillig sektor.

– KrF har mange gode intensjoner, men lytter ikke godt nok til hva frivilligheten selv foreslår. Høyre skiller ikke mellom ideelle og kommersielle aktører i sitt program, men vil gå inn for å avpolitisere frivilligheten, legger Brekke til.

Frivillighetens eget samarbeidsorgan setter imidlertid pris på at alle partiene på Stortinget har en frivillighetspolitikk.

– Les også: Sikres like rettigheter

– Det er mye bra her, men partiene må bli langt flinkere til å lytte til sektorens egne forslag, sier Birgitte Brekke, generalsekretær i Frivillighet Norge.

Frivillighetsregisteret som verktøy for bedre samhandling mellom offentlig og frivillig sektor er kun omtalt i partiprogrammene til Ap, SV og KrF.

– Selv om Høyre og Frp ønsker forenkling, har de ikke omtalt forenklingsverktøyet Frivillighetsregisteret i sine program. Registeret må oppgraderes til den kunnskapsbanken den var ment å være. Nå har vi ventet lenge nok, sier Brekke.

Frivillighet Norge er opptatt av det må være enkelt å delta, og enkelt å bidra.

– Historisk løft

– Den rødgrønne regjeringen har sørget for et historisk økonomisk løft til frivilligheten, kontrer statssekretær Mina Gerhardsen i kulturdepartementet.

– I tillegg jobber vi systematisk med å øke kunnskapen og bidra til forenkling, blant annet ved å oppgradere frivillighetsregisteret. Nå vil vi fortsette forskningsprogrammet og starter arbeidet med en prinsipperklæring om samarbeid mellom offentlig sektor og frivilligheten. Et partiprogram får ikke med alt, men vi har gjennom åtte år vist at vi er til å stole på når det gjelder satsing på frivillighet, avrunder Gerhardsen.

Utvidet skattefradrag

– Frp har foreslått flere konkrete tiltak som skal komme de ideelle organisasjonene til gode, sier stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter til ANB.

– Frp foreslår for eksempel å fjerne skattlegging av dugnadsarbeid og utvide ordningen med skattefradrag for gaver til ideelle formål, frivillige lag og organisasjoner. Kompetansen til de ideelle organisasjonene vil også være svært viktig i fremtidens omsorg. Vi har også foreslått at det etableres en egen post på statsbudsjettet som heter frivillighet. Dette vil gjøre det lettere for organisasjonene å søke, finne søknadsfrister og tilskuddsordninger. Frp har også foreslått økte bevilginger og tettere samarbeid mellom frivilligheten og kommunene, slår Hagesæter fast. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse