JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har Borten Moe sovet på jobben?

Olje- og energiminister Ola Borten Moe går ut og ønsker seg økt arbeidsinnvandring, samtidig som han omtrent avviser at sosial dumping er et nevneverdig stort problem i Norsk arbeidsliv.

I løpet av de åtte årene med en rød-grønn regjering har vi opplevd stor arbeidsinnvandring til Norge. Det er helt riktig at vi har hatt behov for arbeidsinnvandring her i landet, og heldigvis har mange arbeidsfolk fra land med høy arbeidsledighet hatt mulighet til å få seg jobb i Norge. Arbeidsinnvandringen har med andre ord vært en vinn-vinn situasjon både for Norge og for mange arbeidsinnvandrere.

– Les Vil ha økt arbeidsinnvandring

Den store arbeidsinnvandringen har på den annen side ikke vært problemfri. Borten Moe må da ha fått med seg alle nyhetsoppslagene om østeuropeere som har blitt behandlet på en totalt uverdig måte i vårt arbeidsliv. Vilkår en nordmann aldri ville drømt om å akseptere som rammer for sitt eget arbeidsforhold. Slike vilkår handler om å utnytte mennesker i en vanskelig situasjon. Det handler ikke om å sette pris på at arbeidsinnvandrere tilbyr oss arbeidskraft vi har behov for.

Den regjerningen Borten Moe er en del av har nylig lagt frem sin tredje handlingsplan mot sosial dumping i arbeidslivet. En plan med tiltak vi nå skal fylle med virkemidler som har til hensikt å motvirke uverdige forhold vi opplever i arbeidslivet per i dag.

Fra LO og forbundenes side er det lagt ned en massiv innsats i arbeidet mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Vår innsats har først og fremst kommet andre grupper enn våre egne medlemmer til gode. Vi har gjennom tariffoppgjørene forhandlet frem verktøy i overenskomstene som de lokale tillitsvalgte kan bruke for å forhindre at innleide arbeidstakere blir et b-lag i arbeidslivet. Våre lokale tillitsvalgte har med andre ord påtatt seg et ansvar ut over ivaretakelse av de fast ansatte i egen bedrift.

Det at Borten Moe nå kritiserer LO for å lage et skille mellom «oss og dem» tar jeg som et tegn på at statsråden har sovet på jobben.

LOs bekymringsmelding er berettiget. For til tross for forbedringer i Arbeidsmiljøloven og tre handlingsplaner mot sosial dumping – levert av regjeringen, og fagbevegelsens massive innsats mot sosial dumping, opplever vi ikke at det «skinner» av Norsk arbeidsliv. Vi opplever fremdeles at arbeidsinnvandrere behandles dårligere enn nordmenn, og vi opplever stor kreativitet fra arbeidsgivere som forsøker å omgå lov- og avtaleverk for å legitimere uverdige forhold.

Vi i LO og forbundene er innstilt på å fortsette vår innsats for et verdig arbeidsliv for alle arbeidstakere, og vi har som mål at vi skal samarbeide med en rød-grønn regjering også etter høstens valg. Dersom vi skal lykkes med denne målsettingen må Ola Borten Moe vise andre signaler i arbeidslivspolitikken enn det som kommer til uttrykk i hans utspill 2. juli 2013.

Jeg håper utspillets budskap bunner i kunnskapsmangel og ikke er et uttrykk for en ny og passiv politisk holdning til utfordringene stor arbeidsinnvandring fører med seg.

Annonse
Annonse