JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Høyre og Frp sutrer

AUF-lederen åpnet sommerleieren.

AUF-leder Eskil Pedersen anklaget Høyre og Fremskrittspartiet for sutring da han åpnet AUFs første sommerleir siden angrepene på Utøya for to år siden.

En sommerbrun Eskil Pedersen brukte minimalt med taletid på angrepet AUF ble utsatt for i 2011.

– Det blir ikke sommer for en AUF-er uten å være på leir, og derfor er jeg stolt over at vi tar sommerleiren tilbake, var hans eneste henvisning til Utøya under talen.

I stedet gikk han til verbalt politisk angrep på hovedmotstanderne i valget, og anklaget dem for sutring og svartmaling.

Sutremestre

– Vi skal lytte når Høyre og Frp snakker om svartmaling, for de er best til det, sa han under talen.

– Høyre og Fremskrittspartiet er norgesmestre i sutring. De tåler ikke at vi snakker om forskjellene i politikken, men sutrer over at vi angriper dem. Poenget er at man må snakke om forskjellene i politikken, og da må man både snakke om egen og de andres politikk, sa Pedersen etter åpningstalen på AUFs sommerleir på Gulsrud i Modum kommune, ikke langt fra Utøya.

Intet nytt fra Høyre

I talen harselerte Pedersen med Høyres valg-slagord «Nye ideer og nye løsninger», fordi han mener partiet tvert om følger gammel oppskrift med skattekutt.

– Høyre skal ha poeng for at de har lært seg ironi siden forrige valgkamp. Høyre har nemlig bare én ny idé, og det er Fremskrittspartiet i regjering, sa han, til latter og klappsalver fra de mange hundre AUF-erne som er samlet til fire dager med politikk, sjekking, bading og båling langs Tyrifjordens bredd.

– Alle AUF-ere fortjener å være på sommerleir. Derfor er jeg kjempestolt over at vi nå tar sommerleiren vår tilbake. Det gjør vi ved å fokusere på politikk. Så har vi respekt for at folk også vil snakke om Utøya for to år siden, men vårt mål er å ta sommerleiren tilbake, sa Pedersen til journalistene etter talen.

Likestillingsfiendtlig

Pedersen kritiserte også Høyre og Frp for å ville reversere flere likestillingstiltak som er kommet til under den rødgrønne regjeringen.

– Det er et enormt paradoks at vi kan få en regjering ledet av to kvinner, som vil være den mest likestillingsfiendtlige på mange år. De to angriper abortloven, de tror ikke på kvotering, de vil ha mer kontantstøtte. Høyre vil avvikle maksprisen i barnehagen, og de vil fjerne pappapermisjonen, sa han.

AUF vil på sin side gjøre foreldrepermisjonen todelt, og retningsvalget er slående, sa Pedersen.

– Vi velger feministen Jens fremfor den likestillingsfiendtlige Jensen når som helst, sa han.

Forskjellene avgjør

Ap-toppene bruker lengre tid på den første sommerleiren etter 2011 enn på tidligere AUF-leire, noe mange deltakere setter pris på. Flere av toppene velger også å overnatte.

Stemningen blant ungdommene er festivalpreget og humørfylt i gråværet på Gulsrud torsdag formiddag, mens folk lytter til Eskil Pedersen som maner til valgkamp. Forskjellene i politikken skal mobilisere flere til å stemme rødgrønt, aller helst på Arbeiderpartiet, sier han.

– Vi kan velge å bevare skolene og det offentlige helsevesenet som resten av verden misunner oss, eller vi kan velge frislipp av private. Vi kan velge et samfunn som er raust med dem som er svakest i verden, eller et Norge som er seg selv nok. Dette er blant de reelle valgene - selv om Høyre og Frp altså kaller det drittslenging og skremselspropaganda. Men forskjellene i valgkampen er for store til å dysse dem ned. Vi vil ha et samfunn der ikke foreldrenes bankkonto avgjør våre muligheter, et samfunn der alle får muligheter fremfor skattekutt, som gir mer til de som rikest fra før, sa AUF-lederen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse