JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mintes angrepet på Utøya

Jens Stoltenberg talte til AUFs sommerleir.

Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg skrøt av hvordan AUF taklet terrorangrepet i 2011, da han åpnet årets sommerleir på Gulsrud, ikke langt fra åstedet for angrepet.

– I over 100 år har AUF sett mot verden og engasjert seg for rettferdighet, frihet og fred. 22. juli 2011 så verden mot AUF. De så terrorens fryktelige ansikt, men de så også et AUF som ikke ropte på hevn, men sto fast på sine verdier. De så et AUF som ble et forbilde, og det skal dere være stolte av i dag, sa Stoltenberg til ungdommene på den solfylte Gulsvik-gressletta, som minner om Utøya.

– Les også: Klar for leirlivet igjen

Stoltenberg tok seg også god tid til å rusle rundt i teltleiren, som huser et rekordstort antall deltakere.

Ungdommene fra Nord-Norge hadde forberedt seg med et banner med slagordet «nei til oljebart, ikke se på alt så svart».

– Å, dere mener sånn bart man får dersom man drikker olje? Det kan jeg love at jeg ikke skal gjøre, sa Stoltenberg – som tidligere på dagen hevdet at han lever greit med uenigheten med AUF på dette området.

Under møtet med Hordaland og Rogaland fikk Stoltenberg vite at leggetiden er fleksibel og at dagene starter med fotballkamper klokka 8.

– Hva? Så tidlig var vi ikke i gang i min tid, lød sjefens spontane kommentar.

– Les også: Rigger til leir ved Tyrifjorden

I en samtale med pressefolkene etterpå, sa Stoltenberg at AUF gjør riktig i å ikke markere 22. juli under årets sommerkonferanse.

– Det ville bli feil dersom alle AUF-arrangementer skulle være minnemarkeringer. Nå markeres 22. juli på 22. juli, og så handler dette om å arrangere en best mulig sommerleir, sa Stoltenberg.

Han snakket også varmt om sine egne minner fra Utøya, preget av nære samtaler med Ap-høvdinger som Einar Gerhardsen, Trygve Bratteli og Håkon Lie.

– Les også: Ny AUF-leir – to år etter

Stoltenberg presenterte Ap som et «Ja-parti» da han ildnet AUF-erne til valgkamp.

– Budskapet er at for å si ja til noe, må du si nei til noe annet. Jeg har for eksempel aldri møtt en politiker noe sted som ikke er for god eldreomsorg, men jeg har møtt politikere som ikke har råd til god eldreomsorg – fordi de har brukt opp pengene på skattelettelser eller noe annet, sier Stoltenberg til NTB.

– Valgkamp handler om å velge, og vi skal si ja til å føre en fortsatt ansvarlig politikk – slik at vi også kan si ja til å ansette flere i helsevesenet, investere i bedre medisinsk utstyr og utdanne flere lærere, sier statsministeren til NTB.

– Les også: Deltok i sorgen

Det meste av talen brukte Stoltenberg til å snakke om forhold utenfor landets grenser.

– Internasjonale politiske spørsmål får gjerne liten oppmerksomhet i valgkampen, men dette var en fin anledning, siden AUF er spydspissen i arbeidet for en bedre verden, sier Stoltenberg til NTB.

Han snakket om klimautfordringene, som det virkelig haster med. Han snakket om barnedødelighet og fattigdom som skyldes at verdens rikdom og ressurser er fordelt himmelropende urettferdig. Og han snakket om fred, stabilitet og sikkerhet – med referanser til Syria og Egypt, som han er dypt bekymret og urolig for.

Seier mulig

På vei inn i en valgkamp som allerede har tjuvstartet, fortalte Stoltenberg ungdommene om valgkampen i 1993.

Det året var temaet for en paneldebatt på AUFs sommerleir «25 prosent – hva nå?»

– Det diskuterte vi om sommeren. I valget to måneder senere fikk vi 36,9 prosent. Vi vet at svært mange bestemmer seg først under innspurten av valgkampen. Og det er i september det gjelder, sa Stoltenberg til applaus fra ungdommene. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse