JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil åpne nye oljefelt

LO er fornøyd med at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i dag varslet åpning av nye oljefelt. Men det vil ta 2-3 år før dette skaper arbeidsplasser.

frode.ronning@lomedia.no

LO er veldig bekymret for situasjonen ved norske verft og hos underleverandørene. Ordrebøkene minker, men i dag fikk de ansatte i selskaper som leverer til oljeindustrien ei gladmelding: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) starter nå den 21. konsesjonsrunden for norsk sokkel. Det vil bety nye oppdrag for næringa, men først om noen år.

I første omgang betyr dagens nyhet at oljeselskapene innen midten av januar 2010 kan sende inn forslag til hvilke oljefelter staten skal åpne for vurdering. Våren 2011, om halvannet år, kan nye felter tildeles for leteboring.

Oppdrag i framtida

Riis-Johansen tror dette vil ha mye å si for næringa, selv om det er ei stund å vente.

– Alle som har drevet en forretning veit at det betyr mye å vite at det kan bli oppdrag i framtida. Det påvirker avgjørelser i dag, påpekte Riis-Johansen.

LO er fornøyd:

– Vi er glade for at de nå tar et initiativ og setter igang 21. konsesjonsrunde, uttalte LO-leder Roar Flåthen etter møtet.

Han minnet om at det er store utfordringer på kort sikt for leverandørindustrien.

Møte med LO

Nyheten om en ny konsesjonsrunde ble sluppet under et møte Riis-Johansen i dag hadde med Flåthen og LO-forbundene Fellesforbundet, El & IT samt Industri Energi.

Utgangspunktet for møtet var den vanskelige situasjonen for industrien.

– Vi har gått fra fokus på finanskrise til en potensiell industrikrise, uttalte Riis-Johansen.

Flåthen fulgte opp med å peke på flere oppgaver han mener oljeselskapene burde sette igang umiddelbart. Dette inkluderer ny plattform på Ekofisk, samt utbygging av Kristin- og Valemon-feltet.

Vil ikke presse Statoil

LO-leder Flåthen har utfordret Statoil til å bygge ut flere felter. Statsoljeselskapet står for 75 prosent av innkjøpene til norsk sokkel, og er bortimot enerådende.

Til tross for at staten er dominerende eier, vil ikke olje- og energiminister Riis-Johansen beordre Statoil til å bygge ut felt.

– Jeg kan ikke gå inn og vurdere økonomien i ulike prosjekter, sier Riis-Johansen. Men han oppfordrer næringa til å handle nå, fordi han mener også oljeselskapene tjener på at det ikke er for store svingninger i aktiviteten i leverandørindustrien.

Krever handling av oljeselskapene

Flåthen la ikke skjul på at han krever handling fra oljeselskapene, og særlig Statoil.

– I løpet av 40 år har vi utviklet en veldig avansert leverandørindustri i Norge. Nå må oljeselskapene handle, for å sikre at vi beholder kompetansen, krevde Flåthen.

Les pressemeldinga fra Olje- og energidepartementet her:

Annonse
Annonse