JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha mer arbeidsinnvandringen

Høyre mener regjeringen har gjort lite for å rekruttere arbeidsinnvandrere til Norge.

Men Fremskrittspartiet advarer mot å overdrive behovet for utenlandsk arbeidskraft.

– Det er ikke tvil om at det er avstand mellom partiene på borgerlig side i spørsmål som er knyttet til utlendingsloven, erkjenner Høyre-nestleder Bent Høie.

– Fremskrittspartiet og KrF utgjør gjerne ytterpunktene, mens Høyre inntar en mellomposisjon. Jeg tror vi skal klare å bli enige om dette også, sier han til NTB.

Men motstanden fra Fremskrittspartiet får ikke Høyre til å tone ned ønsket om å få flere arbeidsinnvandrere til Norge - også fra land utenfor EU.

– Nei, det er definitivt mangel på viktig arbeidskraft i Norge. Jeg er selv fra oljebyen Stavanger, som er komplett avhengig av utenlandsk arbeidskraft - ikke minst fra land som India og Pakistan, sier Høie.

– Les også: – EØS gjør Norge til trygdekontor

Høyre-toppen mener regjeringen har sviktet når det gjelder å legge forholdene til rette for økt arbeidsinnvandring.

– De rødgrønne har gjort altfor lite. Det er altfor vanskelig for utlendinger å komme til Norge som arbeidsinnvandrere i dag. Norske bedrifter møter for mange hindre og byråkrati, sier Høie.

Siden nyttår har regjeringen reversert to ordninger som skulle gjøre det lettere for utlendinger med relevant fagutdanning å søke arbeid i Norge. Mandag kunne NTB fortelle at en tredje ordning trolig står for fall, nemlig den som sikrer faglærte utlendinger rett til opphold i inntil ett år for å ta norskkurs.

– Regjeringen er opptatt av at det norske samfunn og næringsliv skal sikres tilgang på viktig, utenlandsk arbeidskraft. Samtidig skal vi hindre at ordningene blir utnyttet. Derfor endrer vi reglene når vi ser dokumentert misbruk, sier statssekretær Cecilie Bjelland (Ap) i Arbeidsdepartementet til NTB.

Hun sier regjeringen har effektivisert saksbehandlingen og opprettet tre servicekontorer for utenlandske arbeidstakere.

Vil myke opp

Høyre tar i stortingsvalgprogrammet sitt til orde for å innføre et hurtigspor for behandling av søknader fra eksperter og spesialister. Partiet vil også gi forhåndsgodkjente bedrifter rett til å omgå systemet og «snike i køen».

– Store, profesjonelle selskaper bør få en forhåndsgodkjenning som sikrer at de kan knytte til seg utlendinger, la dem begynne i jobb og heller ordne papirene i etterkant, sier Høie.

Bjelland ønsker Høyre velkommen etter og viser til ordningen med tidlig arbeidsstart.

– Den innebærer at en arbeidsgiver kan rekruttere en ansatt som får starte i jobb før søknaden er behandlet. Høyres forslag om at kun forhåndsgodkjente bedrifter kan benytte tidlig arbeidsstart, vil innebære en reell innstramming, sier hun.

Fra Høyres alliansepartner Fremskrittspartiet kommer uansett stikk motsatte signaler. Tidligere i sommer slo innvandringspolitisk talsmann Morten Ørsal Johansen fast overfor Dagbladet at Frp vil legge restriksjoner på arbeidsinnvandringen.

– At innvandringen går ned, vil vi garantere. Hvis vi ikke får til det, blir det vanskelig å sitte i regjering, sa Johansen.

– Overdrevet

Frps Per-Willy Amundsen var partiets talsmann da Stortinget diskuterte den nye utlendingsloven som trådte i kraft i 2010. Han advarer de øvrige partiene mot å overdrive de positive sidene ved arbeidsinnvandring.

– Gjennom EØS-avtalen har om lag en halv milliard mennesker direkte adgang til det norske arbeidsmarkedet. Det er ingen grunn til å overdrive behovet for arbeidskraft fra verden utenfor Europa, sier Amundsen til NTB.

Han erkjenner at det finnes en rekke norske bedrifter som mangler arbeidskraft, men understreker at en eventuell borgerlig regjering også må vurdere kostnadene ved økt innvandring.

– Det som er optimalt for en enkelt bedrift, behøver ikke være optimalt for samfunnet som helhet. Vi har alltid advart mot utlendingers forbløffende evne til å utvise kreativitet og tilpasse seg norske utlendingsregler, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse