JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp satser på skolehelse

Fremskrittspartiets Robert Erikssson mener det er på tide med et løft for skolehelsetjenesten mange steder i landet.

kjell.werner@anb.no

– Skolehelsetjenesten og de lokale helsestasjonene er utrolig viktig for å fange opp barn som sliter på et tidlig stadium. Dette har dessverre blitt undervurdert og nedprioritert i den offentlige helsedebatten, sier stortingsrepresentant Robert Eriksson (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

En fersk rapport fra Norsk institutt for by- og regionforskning konkluder med at det er for store forskjeller kommunene imellom på hvor lett det er for barn å få tak i helsesøster. Ved mange skoler er helsesøster bare til stede en halv dag annenhver uke.

Rapporten avslører også at det er en klar sammenheng mellom hvor høyt skolehelsetjenesten prioriteres og hvor mange barnevernssaker kommunen har.

– Les også: Styrker skolehelsen med 180 millioner

– Mange kommunepolitikere bruker skolehelsetjenesten som en salderingspost, sier Eriksson. Han er leder for Stortingets arbeids- og sosialkomité.

– For barn og unge i en sårbar situasjon vil det være viktig å kunne banke på hos helsesøsteren når livet er vanskelig. Det er videre viktig at man får på plass en skolehelsetjeneste som kan gjøre ungdom mer robuste til å takle dagligdags nedturer bedre. Vi må huske at det er de psykiske plagene som rammer flest og koster samfunnet mest, samt at depresjon hos ungdom er det som enklest kan forebygges om det blir fulgt opp på et tidlig stadium, sier Eriksson.

– Les også: Har ikke tid til elever

Frp-talsmannen ønsker seg et prøveprosjekt der øremerkede midler brukes for å teste ut effekten i ulike kommuner.

– Jeg er overbevist om at tidlig og riktig innsats i førstelinjetjenesten vil føre til færre barnevernssaker, at færre elever dropper ut av skolen og at færre unge havner på Nav som uføretrygdede, sier Eriksson.

– En satsing på skolehelsetjenesten tror jeg vil gi en betydelig samfunnsøkonomisk gevinst, men aller mest en gevinst for det enkelte barn og ungdom som da får et helt annet utgangspunkt senere i livet, sier Robert Eriksson. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse