JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange meninger om utredning

Det har kommet inn hele 270 høringssvar på Kulturutredningen 2014.

KS går mot nasjonale standarder i kulturskolen, Dramatikerforbundet vil ha egen scene for barn og unge, mens Bokhandlerforeningen vil bli kvitt momsen på e-bøker.

Dette er noen av rådene Kulturdepartementet får i en høringsrunde om Kulturutredningen 2014. I alt er det kommet inn hele 270 høringssvar.

Tidligere kulturminister Anne Enger la i mars fram Kulturutredningen 2014, som tar for seg utviklingen i norsk kulturpolitikk under den rødgrønne regjeringen. Departementet sendte NOU-meldingen ut på høring med frist 1. juli, og høringssvarene har strømmet inn.

Departementet forsikrer at alle høringssvar vil bli nøye gjennomgått, og være med å danne grunnlag for Kulturløftet 3, som kulturminister Hadia Tajik (Ap) nå arbeider med.

Systematiseres

– I tillegg til høringssvarene har vi fått inn 430 skriftlige innspill til kulturløftet. Vi har også fått mange gode innspill og ideer på fylkessamrådene og samråd som har vært om ulike tema - totalt over 30 møter. Alle høringssvar og innspill blir systematisert og lest nøye, sier statssekretær Kjersti Stenseng (Ap) til NTB.

Hun sier at høringssvar og innspill danner et viktig grunnlag i utarbeidelsen av det neste kulturløftet. Kulturløftet har som mål at innen 2014 skal 1 prosent av statsbudsjettet gå til kulturformål. I år går 0,96 prosent av statsbudsjettet til kultur.

Det første kulturløftet ble lansert i 2005, det andre i 2009. Under arbeidet med kulturløftet 3 har kulturminister Hadia Tajik (Ap) i vår vært rundt i landet for å få innspill.

Spørsmålet er hva som skjer med alle høringssvarene og innspillene til det neste kulturløftet dersom det blir regjeringsskifte til høsten. Til det er den knappe kommentaren fra Kulturdepartementet: - Det må du nesten spørre de andre partiene om!

Mange interesser

Enger-utvalget får ros av mange av høringsinstansene for å ha gjort et grundig arbeid. Utvalget peker blant annet på at det lokale kulturlivet er taperne i den kulturpolitiske maktkampen, og vil ha et lokalt kulturløft. Det viser til at folkebibliotek, kulturskoler og fritidsklubber i liten grad har fått del i veksten innenfor kultursektoren i tiden etter 2005. Utvalget foreslår at det gis en øremerking av midler til et lokalt kulturløft i kommunene i en tidsavgrenset periode.

Interesseorganisasjoner og institusjoner er naturlig nok først og fremst opptatt av sine områder, og departementet står overfor et omfattende arbeid når de skal prioritere de mange forslagene som fremmes i de 270 høringssvarene.

I tillegg til organisasjoner, institusjoner og interesseorganisasjoner har også en rekke kommuner og fylker avgitt høringsuttalelser. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse