JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik vil hun stoppe «kriminelle spøkelser»

Sandra Borch mener økningen av utenlandske kriminelle viser at tiden er moden for å gjeninnføre grensekontroll.

oystein.bjerkestrand@anb.no

– Hver eneste dag i sommer har Oslo-politiet løslatt kriminelle, utenlandske statsborgere som verken har bosted eller arbeid i Norge, sier Sandra Borch til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Senterungdommens leder går hardt ut mot økningen av utenlandske uidentifiserte kriminelle i Norge som er blitt avdekt i norske medier den siste uken.

Hun beskriver personene som kriminelle spøkelser.

– Debatten om papirløse kriminelle illustrerer hvordan Schengen-avtalen gjør det vanskelig for politiet å bekjempe utenlands organisert kriminalitet, sier Borch – og tilføyer:

– Fordi vi ikke har mulighet til å ha passkontroll ved grensene, har vi i praksis mistet kontrollen på tilstrømmingen av utenlandske kriminelle. Vi har mer enn nok norske kriminelle om vi ikke i tillegg skal importere store mengder kriminelle fra det store utland.

– Les også: 34 pågrepet ved transittmottak

Borch viser til at én av tre innsatte i norske fengsel er fra utlandet.

– Når politiet selv sier at situasjonen er ute av kontroll, kan vi ikke lenger snu ryggen til problemet. Tiden for prat og utredninger er forbi – nå er det tid for konkret handling.

Og med konkret handling ønsker Borch å gjeninnføre grensekontroll. Hun viser blant annet til Storbritannia som fremdeles har passkontroll ved grensene.

– Alle som drar på fotballkamp i England må vise pass. Det har aldri vært noe problem.

– Les også: 918 uttransportert

Heller ikke NHOs argument om at strengere grensekontroll vil svekke norsk næringsliv får grobunn hos Borch.

– Storbritannia er ikke medlem av Schengen og har likevel god tilgang på utenlandsk arbeidskraft. Skillet på Storbritannia og oss er at de har langt færre kriminelle i sine fengsel.

– Hva mener du må gjøres for å stoppe utviklingen?

– Verktøykassa er tom. Vi må gjeninnføre grensekontrollen for å stoppe dette. Passkontroll hvor det blir registrert hvem som kommer inn i landet, formålet med reisen og hvor lang oppholdet er planlagt å vare, vil kunne gi myndighetene bedre grunnlag for å få oversikt over organiserte kriminelle, avslutter Borch. (ANB)

Annonse
Annonse