JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ap blir størst i valget

Arbeiderpartiet blir landets største parti i valget til høsten, men den nye regjeringen blir borgerlig.

Det viser en ny analyse ført i pennen av statsminister Jens Stoltenbergs nevø Emil Aas Stoltenberg.

Stoltenberg er statsviter og har skrevet masteroppgave om valgpredikasjoner. Han har utarbeidet en ny og oppdatert analyse basert på statistikk til og med 16. juli. Ifølge hans beregninger kommer Arbeiderpartiet til å være landets største parti også når valgresultatet foreligger til høsten, skriver Klassekampen.

– Les også: Erna har en plan

Ifølge analysen fra Emil Aas Stoltenberg er sannsynligheten størst for at Ap får 53 stortingsmandater, mens Høyre får 47. Beregningen viser at det er 96 prosent sjanse for at de fire opposisjonspartiene får flertall. Sjansen for at Venstre, Høyre og Frp får flertall sammen er 38 prosent, mens det er 3,25 prosent sjanse for at Høyre og Frp får flertall sammen.

Stoltenbergs analyser basert på meningsmålinger over tid, statistikk for økonomisk utvikling og valghistorikk. Via dataprogram har han simulert tusenvis av liksomvalg. Metoden er inspirert av Nate Silver, som spådde riktig utfall i presidentvalget i samtlige amerikanske delstater i 2012.

– Les også: Høyre opp - Ap ned

Høyre har vært landets største parti på en rekke meningsmålinger i mer enn ett år, men stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen tror ikke Høyre befester ledelsen i valget.

– Det ville vært utrolig dramatisk om Høyre ble større enn Ap. Det er ingen i Høyre som har alvorlige ambisjoner om det, sier Høyre-politikeren.

Han viser til at Ap har vært størst ved samtlige valg i Norge siden 1927 og avviser at det vil være en nedtur om Stoltenberg får rett i at Høyre ikke blir størst. Det viktigste er at valget gir regjeringsskifte, påpeker Isaksen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse