JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil felle for å forebygge

Felling av rovdyr bør godtas som preventivt tiltak, mener Sp, Bondelaget og Rovviltnemnda.

Senterpartiet går sammen med Norges Bondelag og Rovviltnemnda i Oppland hardt ut mot Miljøverndepartementets krav om at det må påvises skade før det kan gis fellingstillatelse på rovdyr.

– Det burde ikke engang være et spørsmål om vi skal tillate forebyggende rovdyrfelling når det er snakk om beiteprioriterte områder, sier Senterpartiets stortingsrepresentant Anne Tingelstad Wøien til Nationen.

– Les også: Millionbeløp til rovdyrtiltak

Hennes partikollega på Stortinget, Olov Grøtting, mener at det kun er felling som hjelper i områder hvor rovdyrplager er store. Beitedyr og rovdyr går vanskelig sammen og rovdyrbestanden må være på et absolutt minimum, mener han.

– I sommer må vi jakte med de midler vi har, men fra neste år av må vi drive med forebyggende uttak av skadegjørende rovdyr, sier Grøtting.

Miljøverndepartementets statssekretær Henriette Westhrin (SV) opplyser at det ikke er nødvendig å ha en akutt skadesituasjon før man kan felle rovdyr. Det blir hvert år foretatt flere uttak av rovvilt uten at det er en pågående skadesituasjon, påpeker hun.

– Les også: Flere ulver, færre bjørner

– Det skal være, og er også en lav terskel for skadefelling i prioriterte beiteområder. Det betyr likevel ikke at tilstedeværelse av rovvilt i et prioritert beiteområde gir automatikk. Det er også viktig å huske at skadefelling er et unntak fra hovedregelen om at artene er fredet, noe som gjør at hver enkelt sak må behandles grundig, uttaler Westhrin. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse