JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lysbakken vil være festbrems for finansfiffen

Audun Lysbakken vil begrense utbytte og store bonuser i finansnæringen.

SV-lederen vil skattlegge bransjen hardere.

– Vi vil ha en politikk som setter bremsene på i finans- og oljenæringene, og i stedet bruke pengene på velferd og til miljøvennlige arbeidsplasser, sier Lysbakken.

Han vil innføre en finansskatt som skattlegger lønninger og overskudd i finansbransjen.

Norske banker hadde i fjor et samlet overskudd på nær 39 milliarder kroner, og de største nordiske meglerhusene betalte ut bonuser til sine ansatte på nær 4.000 millioner kroner. Statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at finansansatte har hatt en høyere lønnsvekst enn alle andre yrkesgrupper de siste årene.

– Les også: Lønn: 13, 8 millioner

– Vi ser at utbytte- og bonusfesten i finansnæringen har tatt seg opp igjen etter finanskrisen, og det er en næring som forskjellsbehandles i forhold til annet næringsliv som betaler moms. Vi foreslår ingen urimelig skattebyrde på finansnæringen, men bare at de skal betale omtrent det samme som andre bedrifter, sier SV-lederen.

Mens han rusler på en sommerlig Aker Brygge, forklarer han at partiet går inn for en gradvis opptrapping over fire år, til en finansskatt på 10 prosent. Det vil gi 9 milliarder kroner mer i statskassa, som Lysbakken vil bruke til flere lærere i skolen, to barnehageopptak i året og til eldreomsorg. Skatteskjerpelsen kaller partiet «fra banker til besteforeldre og barn».

Lysbakken medgir at det trolig ikke er mye forståelse å hente fra finansmiljøet, men støtter seg til at flere ledende økonomer har tatt til orde for å innføre en finansskatt.

– Les også: Millionbonus til Telenor-sjefer

Med forslaget om en finansskatt går SV bort fra enigheten i regjeringens Soria Moria-plattform, som sier at den samlede skattebelastningen skal være på samme nivå som i 2004.

– Vi gir et skatteløfte om at skattenivået for vanlige lønnstakere ikke skal endres, men likevel får vi 9 milliarder kroner til velferd, sier Lysbakken.

Forslaget om finansskatt kommer opprinnelig fra finanskriseutvalget, og nabolandene Danmark og Island har allerede innført en lignende skatt. SV-lederen tror ikke at det blir bank- og forsikringskundene som må betale de økte kostnadene for finansnæringen.

– Næringen har råd til å betale dette selv. Jeg tror at de bankene som velger å velte regningen over på forbrukerne, vil få trøbbel med kundene sine, sier han.

Todeling

Todelingen i norsk økonomi har forsterket seg siden finanskrisen. Mens den tradisjonelle fastlandsindustrien sliter i motbakke, går de oljerelaterte næringene så det suser. Den rødgrønne regjeringen har allerede varslet en høyere skattlegging av investeringer i oljebransjen, som kommer i høstens statsbudsjett.

– Oljenæringen er i ferd med å suge veldig mye kompetanse og kapital bort fra industrien og andre næringer på land, sier Lysbakken.

Han mener det er nødvendig å begrense veksten i petroleumsnæringen, blant annet også ved å holde viktige områder unna leteaktivitet.

– Saken om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja er ikke bare en viktig miljøsak, men også en sak knyttet til næringsutvikling og det å heller satse på morgendagens næringer, sier Lysbakken. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse