JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Still opp

Fellesskapet i AUF etter 22. juli bør også ha plass til dem som fortsatt ikke har klart å ta hverdagen tilbake.

Det framholdt Eskil Pedersen under minnemarkeringen ved Utøya.

– Det er godt å være sammen i dag fordi fellesskapet vi har opplevd etter 22. juli, gir oss noe. Det gir oss styrke når vi trenger det som mest. For det er fortsatt mange som tynges av sorg, som sliter med konsentrasjonen på skole og jobb, som ser at Norge har gått videre, men som ikke selv føler de makter å gjøre det samme, sa AUF-lederen.

Han understreket at det ikke er noe galt i å glede seg over de mange Utøya-ungdommene som fungerer godt i hverdagen igjen.

– Men desto viktigere er det at vi også ser de av oss som ikke er der ennå. Og derfor er mitt håp at dette fellesskapet har plass til alle som 22. juli har merket for livet. La oss stille opp for hverandre selv om hendelsene ikke lenger er på alles lepper til daglig, sa Pedersen.

– Les også: –Skylder ofrene å markere dagen

Eskil Pedersen understreket at både sorg, sinne og hat er naturlige følelser når man tenker tilbake på terrorangrepene.

– Men for meg er savn den aller sterkeste følelsen. Det intense ønsket om at de skulle vært her, at vi skulle fått muligheten til å klemme dem og kunne få lov til å le med dem bare én gang til, sa han.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) talte også under markeringen ved Utvika camping. Etter en kransenedleggelse ved fergekaia fortsatte AUFs markering ute på øya.

– Les også: To tunge år

Stoltenberg fortalte AUF-erne og etterlatte på Utøya at omfanget av 22. juli-angrepene først gikk ordentlig opp for ham da han møtte overlevende på Sundvolden hotell 23. juli.

– Det var først da jeg forsto hvor brutalt, ondskapsfullt og ugjenkallelig dette var, sa han fra talerstolen på Utøya.

Han takket også ungdommene og pårørende for de mange gode samtalene han har hatt med dem de siste to årene.

– Jeg har møtt dere og tenkt at det er jo dere, som mistet noen som var dere nær, som 22. juli egentlig handler om, sa statsministeren.

Stoltenberg og støttegruppas leder, Trond Henry Blattmann, la deretter ned hver sin krans nede ved fergekaia på øya, før markeringen ble avsluttet med «Til ungdommen» framført av en trompetist.(ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse