JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Snowden bør få fredsprisen

Det mener SVs utenrikspolitiske talsmann, Snorre Valen.

Han nominerer de amerikanske varslerne Edward Snowden og Bradley Manning til Nobels fredspris.

Nestlederen i Stortingets utenriks- og forsvarskomité ønsker at de to skal dele prisen i 2014, melder Dagsavisen og Adresseavisen.

– Bradley Manning har avslørt informasjon som bidro til å avslutte Irak-krigen, og eksponert overgrep verden trengte å vite om. Edward Snowden har avdekket omfanget av overvåkingen vi alle utsettes for i navnet til «krigen mot terror», begrunner han.

– Les også: – Har åpnet øynene til verden

Snowden ble i forrige uke også nominert av den svenske sosiologiprofessoren Stefan Svallfors. Manning er tidligere nominert av den nordirske fredsaktivisten og tidligere fredsprismottakeren Mairead Corrigan-Maguire.

Valen skriver i sin begrunnelse at han ikke prinsipielt er tilhenger av å lekke gradert informasjon, men han mener varslere er viktig for å beskytte allmennheten mot ulovlig overvåking. Han betegner begge de to som politisk forfulgte av USA.

– Som medlem av utenrikskomiteen mottar jeg mye hemmelig informasjon jeg selvsagt ikke lekker. Men dette handler om noe annet: Genèvekonvensjonen gir alle et ansvar for å si nei til å følge ordre når det er i strid med deres egen samvittighet, sier Valen til Adresseavisen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse