JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritiserer bonusavtale

Samtlige partier på Stortinget reagerer på bonusavtalen der seks sjefer i oppdrettsselskapet Cermaq fikk utbetalt til sammen 7 millioner kroner.

Utbetalingen skjedde i forbindelse med at Cermaq - der staten er majoritetseier - solgte fôrselskapet nylig. Næringsminister Trond Giske (Ap) har bedt om en snarlig redegjørelse, og han får støtte i kritikken fra samtlige av stortingspartienes næringspolitiske talspersoner, skriver Aftenposten.

Frp: – Uting

– Dette er en uting. Når Giske får redegjørelsen han har bedt om, bør den tilflyte Stortinget også. Vi bør få detaljene om når bonusene kom på plass, måten det ble gjort på og hvorfor, sier Frps Harald T. Nesvik.

– Les også: Ewos solgt til nye eiere

– Slik vi ser det, har Cermaq gått ut over retningslinjene for bonuser i denne saken, sier Venstres Borghild Tenden, som understreker at hun ikke kjenner alle detaljene saken.

SV: – Bevisst brudd

SVs næringspolitiske talsmann, Alf Holmelid, uttalte tidligere i uka til NTB at bonusutbetalingen er et klart brudd på retningslinjene i stortingsmeldingen om statlig eierskap.

– Disse retningslinjene er blitt presisert av departementet i flere omganger, så her snakker vi om et bevisst brudd på vedtatte retningslinjer. Det er ikke akseptabelt, og vi forventer at næringsministeren sier tydelig ifra at vi ikke kan ha slike klare brudd på en politikk som et samlet Storting står bak, sa Holmelid.

Ifølge Aftenposten reagerer også Høyres Svein Flåtten, KrFs Rigmor Andersen Eide, Sps Irene Lange Nordahl og Aps Terje Aasland på utbetalingen.

– Les også: Kjøper seg opp i Cermaq

Det var Dagens Næringsliv som onsdag meldte om bonusordningen som gir toppledelsen seks måneders lønn, ut over den ordinære bonusordningen som fra før tilsvarer 30 prosent av årslønna.

Til Finansavisen opplyste konsernsjef Jon Hindar fast at selskapet - etter å ha konsultert sin juridiske rådgiver - kom fram til at det ikke var naturlig å oppdatere årets lønnserklæring med bonusene, men å ta det med for neste år. Hindar avviser også påstandene om at bonusene ble forsøkt skjult for selskapets generalforsamling.

Statens regler for lederlønninger sier at bonus ikke kan utgjøre mer enn 50 prosent av ordinær lønn, og ifølge Finansavisen ville Ewos-bonusen gjøre at Cermaq-lederne får opptil 80 prosent av lønnen i bonus.

Cermaq fikk rundt ei uke på seg fra saken ble kjent 24. juli til å svare Næringsdepartementet. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse