JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

4 av 10 politikere hetset

Fire av 10 politikere har vært utsatt for sjikane, mobbing eller annen utilbørlig oppførsel på grunn av sitt verv som folkevalgt.

Det avslører en undersøkelse utført av NorgesBarometeret for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hele 547 av 1321 folkevalgte svarte ja på spørsmålet om de noen gang har vært utsatt for sjikane, mobbing eller annen utilbørlig oppførsel. Lokalpolitikere i Finnmark og Nord-Trøndelag er mest utsatt. I de to fylkene svarer halvparten av de folkevalgte at de har vært utsatt for utilbørlig oppførsel som folkevalgt.

Over halvparten av FrP-representantene hevder de har blitt utsatt for utilbørlig oppførsel på grunn av sitt verv.

Det er ingen stor forskjell mellom kvinner og menn, og problemet er desidert minst i Oslo.

– Les også: Lisbeth Iversen (KrF) har flyttet fra Bergen for å få ro etter hets.

Sandra Borch, som er Senterungdommens leder, har selv vært utsatt for offentlig trakassering på en svært grov måte. Ungdomspolitikeren tror problemet er enda større enn undersøkelsen viser, fordi det er snakk om store mørketall.

– Dessverre er jeg ikke overrasket. Etter at jeg selv sto fram er det mange som har kommet til meg og sagt at de har opplevd mobbing innenfor politikken. Det gjelder spesielt kvinner. Og jeg vet om flere som har gitt seg i politikken av samme grunn, sier Sandra Borch til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Netthets er blitt et særlig stort problem. Facebook, Twitter og nettavisenes debattforum gjør at politikere ikke bare må forholde seg til leserbrev i lokalavisene som er underlagt regler og normer og underlagt en redaktørplakat, men også sosiale medier sogar med anonyme innspill.

Sandra Borch mener norske politikere, lokale som sentrale, i en større grad enn før bør forberedes på hva som følger med et politisk engasjement.

– Da jeg kom inn i politikken for toår siden, var jeg ikke forberedt på det som ventet. Det burde jeg vært, konstaterer hun.

– Terskelen for hva du skriver på Facebook eller Twitter er en helt annen enn hva du tør si ansikt til ansikt. Det kjenner jeg også til fra hjemmebane, sier Sandra Borch.

– Les også: Orker ikke åpne brev fra ukjente.

Eksemplene er mange på at både sentrale og lokale politikere er mobbet på nett og i diverse medier. På landsmøtet til Fremskrittspartiet nylig, gikk Christian Tybring-Gjedde hardt ut mot Arne Strand i Dagsavisen. FrP-politikeren hevdet Strand har kommet med ufine personangrep mot ham.

Ordfører Cecilie Hansen (Sp) i Sør-Varanger mente i februar at den lokale Ap-lederen trakasserte henne på Facebook.

Så sent som i sommer ble unge politikere fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet kalt «bomhore» og «forbanna politikerhore» i en politisk debatt, og beskyldt for å være hjernevasket av «fuhrer jens», i følge avisen Varden.

AUF-leder Eskil Pedersen og FrP-politiker Mette Hanekamhaug har tidligere fortalt om drapstrusler og sjikane.

– Kommunepolitikere har mange vanskelig lokale saker å gjøre, med prioriteringer av penger og lokaliseringsdebatter som engasjerer folket. Og terskelen for å skrive noe du ikke burde skrevet stor, konstaterer Sandra Borch. (ANB)

Annonse
Annonse