JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan tape milliarder

Norsk industri kan tape milliarder på et nytt EU-direktiv.

Direktivet fjerner muligheten til å kreve gjenkjøp fra Forsvarets leverandører. Ordningen gir norsk industri oppdrag for 1,5 milliarder i året.

Når Forsvaret kjøper materiell fra utlandet for mer enn 50 millioner kroner, krever norske myndigheter at den utenlandske leverandøren inngår avtale om industrielt samarbeid - såkalt gjenkjøp - fra norske bedrifter, slik at den utenlandske leveransen til Forsvaret også kommer industrien i Norge til gode. Men like før sommeren sa Norge fra seg muligheter til å kreve gjenkjøp fra leverandører i EØS-området, skriver Nationen.

Gjenkjøpsordningen gir i dag norsk industri kontrakter til en verdi på mellom 1 og 1,5 milliarder kroner årlig i EØS-området, ifølge Forsvarsdepartementet.

– Les også: Lokker med industrieventyr

Det er EUs direktiv om forsvars- og sikkerhetsinnkjøp som gjør at muligheter til å kreve gjenkjøp fra leverandører i EØS-området faller bort. Direktivet trådte i kraft i EU i 2011 og ble nylig tatt inn i EØS-avtalen.

– Vi kan ikke gi garantier for framtidig eksportøkning, men vi har samtidig god tro på at norsk forsvarsindustri kan øke eksporten sin i EØS–området, slik at den overgår tapet som oppstår som følge av bortfallet av gjenkjøps– og industrisamarbeidskontrakter, skriver statssekretær Eirik Øwre Thorshaug (Ap) i Forsvarsdepartementet i en e–post til Nationen.

– Les også: Norsk industri forventer avtaler

Ifølge Forsvarsdepartementet er det ikke mulig å slå fast hva den endelige effekten av direktivet blir med tanke på gjenkjøp og industrisamarbeid.

Tidligere statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet sa i et intervju med NRK i 2011 at det å miste gjenkjøpsordningen ville være et «worst case-scenario» for Norge. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse