JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uføre i evig pengeknipe

Unge som blir uføretrygdet før de fyller 26 år, får det vanskelig økonomisk resten av livet.

20 prosent av alle nordmenn som ble uføre i ung alder, oppgir at de har problemer med å håndtere løpende utgifter som mat, transport eller bolig, viser en rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB). For resten av befolkningen sier syv prosent at de har slike problemer.

200.000 har betalingsproblemer

– Det er nå rundt 200.000 nordmenn som har alvorlige betalingsproblemer, og for 140.000 av dem er problemene vedvarende, sier direktør Rolf Wilhelmsen i inkassoselskapet Aktiv Kapital til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Det store flertallet som har betalingsanmerkninger og inkassokrav, er folk som ikke klarer å kvitte seg med problemene. Vanskelighetene fortsetter år etter år.

– Gjengangerne er ofte folk med lav utdannelse og lav inntekt, påpeker Wilhelmsen.

Betydelig lavere inntekt

Ifølge SSB-undersøkelsen har de som blir uføre i ung alder betydelig lavere inntekt enn gjennomsnittet.

– Det er en ond sirkel. Vi vet også at de som vokser opp i hjem der foreldre har lav utdanning, dårlig økonomi og betalingsproblemer, ofte ender opp i samme situasjon selv.

Vet for lite om "krisehjelp"

Aktiv Kapital opplever at denne gruppen har liten kjennskap til sine muligheter og rettigheter til økonomisk rådgiving.

– Mange føler avmakt og lar konvolutter med inkassokrav bli liggende uåpnet. Da blir problemene mye større, mener Wilhelmsen ifølge Newswire.

Flere uføre

Tidligere undersøkelser viser at så mange som syv av ti ikke vet hvor mye de vil få utbetalt i uførepensjon.

Ferske tall fra Nav viser at antall uføretrygdede fortsetter å øke. Ved utgangen av september var 343.277 mennesker uføretrygdet, en økning på 6.943 personer på ett år.

Mens én prosent av befolkningen i alderen 20-24 år er uføretrygdet, øker andelen til 3,5 prosent for aldersgruppen 35-39 år. I gruppen 40-44 år er 5,9 prosent uføretrygdet, skriver det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået videre.

– Viktig å søke hjelp

– Det er viktig å søke hjelp når man får økonomiske problemer. Først bør man kontakte kreditor for å få en betalingsplan man kan leve med. Er det mange kreditorer, trenger man hjelp til å få en helhetlig betalingsplan, påpeker direktøren.

– Det er en egen gjeldsordningslov i Norge som pålegger kommunene å bistå folk med alvorlige og langvarige gjeldsproblemer gratis. I fjor ble 20.000 mennesker hjulpet gjennom ordningen, sier Wilhelmsen.

Annonse

Flere saker

Annonse