JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha tiggerforbud

Seks av ti lokalpolitikere mener det bør innføres forbud mot tigging i byer og områder hvor dette har et visst omfang. Hva mener du?

helge.birkelund@anb.no

Det viser en undersøkelse som NorgesBarometeret har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

61 prosent av landets folkevalgte politikere mener det er riktig å innføre forbud mot tigging. 30 prosent vil ikke ha forbud, mens ni prosent ikke har noen oppfatning om spørsmålet.

Statssekretæren i Justisdepartementet mener tallene er som ventet.

– Undersøkelsen bekrefter det vi vet fra før: SV-politikere er helt mot å forby tigging, mens politikere i Høyre og Frp i veldig stor grad er for. Mens Arbeiderpartiet er delt på midten, sier Pål K. Lønseth til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Les også: Krever tiggefrie soner

Det er flertall for forbud i samtlige fylker. Størst er støtten for forbud i Buskerud, Akershus og Vestfold. Det er også flertall for forbud i samtlige partier bortsett fra SV, Venstre og KrF. Blant de yngste representantene er det også motstand mot forbud.

Hele 96 prosent av de som representerer Frp i landets kommunestyrer mener det er riktig å innføre forbud mot tigging i byer og områder hvor dette har et visst omfang. Tilsvarende tall for Høyre er 85 prosent. Deler man opp i de to politiske fløyene, er sju av 10 borgerlige politikere for et tiggerforbud.

Erna Solberg har ved flere anledninger sagt at et forbud mot tigging vil være på plass før sommeren 2014 hvis hun blir statsminister etter høstens valg.

– Les også: Ingen tiggerinvasjon i Oslo

Pål K. Lønseth er ikke sikker på at Høyre-lederen vil få gjennomslag for det. Da må det i så fall bli et blå-blått flertall.

– Vi har levert en tiltakspakke hvor kommunene kan sette inn tiltak, og åpnet for at de selv kan regulere når og hvor det skal være lov å tigge. Det har ikke Oslo benyttet seg av, fordi Venstre og KrF har blokkert det i byrådet, registrerer Lønseth.

– Det er to grunner til at vi ikke vil gå inn for forbud. For det første vil et forbud øke kriminaliteten. De som tigger må jo ha noe å leve av. Sosial nød kan ikke forbys. For det andre ønsker vi ikke å bruke politiets ressurser på å fly etter fattige. Et forbud må håndheves, og vi mener politiet bør bruke tiden sin til viktigere ting, mener statssekretær Pål. K. Lønseth.

– Les også: Få bruker gratis dusj

Før årets sommer var regulering av tigging en stor sak i det politiske Norge. Politiet varslet at det nærmest ville bli en invasjon av tiggere i sommer. Politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo-politiet uttalte at det ikke engang var noen tvil om det. Han tok likevel feil. Det skal til og med ha vært færre tiggere i Oslo denne sommeren enn på vårparten. Det mener statssekretæren viser at det ikke var nødvendig å sette inn strengere tiltak enn det regjeringen gjorde i tiltakspakken, slik som et forbud mot tigging. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse