JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kompetansen styrkes

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil styrke kompetansen hos ufaglærte som jobber med utviklingshemmede.

helge.birkelund@anb.no

Regjeringen setter av 13 millioner kroner til dette formålet i 2014.

– Personer med utviklingshemming er en viktig gruppe, blant annet fordi de ikke får så mye omtale og ofte ikke selv har mulighet til å stå på barrikadene, sier helseminister Jonas Gahr Støre til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Dispensasjoner

– Mange ansatte gjør en god jobb, men på enkelte områder kreves det særlig opplæring. Spesielt gjelder det i forhold til bruk av makt og tvang, og ved andre vanskelige tilfeller, sier Jonas Gahr Støre.

I forhold til bruk av makt og tvang i omsorgstjenesten stiller regelverket krav til utdanning, men kommunene kan søke fylkesmannen om dispensasjon fra utdanningskravet.

Og det innvilges i åtte av ti tilfeller.

– Målet vårt er å sørge for kompetanse slik at det ikke skal bli så stort behov for å søke om dispensasjon ved bruk av tvang, sier Støre.

I tillegg viser helse- og omsorgsministeren til at innfasing av velferdsteknologi i framtiden vil gi bedre tjenester, men at det også krever opplæring.

Helt konkret skal bevilgningen brukes til å støtte opp om utdanningstilbud som allerede eksisterer og øke plassene på disse.

– Det er ikke snakk om nye linjer eller nye skoler, sier Støre.

– Les også: Får styre assistansen selv

Mye av helsedebatten har dreid seg om antall plasser. Helseminister Jonas Gahr Støre tror kvalitet blir et viktigere tema i framtiden.

– Det er gjennomgående en debatt om plasser og kvalitet. Kvalitet tror jeg blir et viktigere og viktigere tema. I den forbindelse er det to ting som er viktig for denne regjeringen. Vi ønsker å legge vekt på brukeren og brukermedvirkning, men det er også viktig å legge vekt på kompetanse og kunnskap, mener Støre.

Regjeringen har blant annet en kompetanse- og rekrutteringsplan for den kommunale helse- og omsorgstjenesten, hvor målet er å sikre omsorgstjenestene både tilstrekkelig, kompetent og stabil bemanning. Tiltakene gjelder også for personer som jobber med utviklingshemmede Støre presiserer derfor at satsingen som regjeringen nå vil gjøre for denne gruppen, kommer i tillegg til «Kompetanseløftet».

Opplæringsprogram

For å heve kompetansen vil Helse- og omsorgsdepartementet blant annet etablere «Mitt livs ABC» etter modell av «Demensomsorgens ABC». Det er et opplæringsprogram som allerede har gitt svært gode resultater. Dette programmet har hevet kvaliteten i tjenesten for den enkelte bruker og deres pårørende, hevder Støre.

Forbundsleder Jens Petter Gitlesen i Norsk Forbund for utviklingshemmede er glad for at hans gruppe igjen er på dagsorden.

– Vi er selvsagt glad for alt som går i positiv retning. Ethvert framskritt er bra, sier han og trekker spesielt fram problemstillingen rundt bruken av ufaglærte og tvang.

– Tilsyn avdekker alt for mange ulovligheter ved bruk av tvang, og det gis alt for mange dispensasjoner ved bruk av tvang, hevder han. (ANB)

Annonse
Annonse