JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødgrønn framgang

De rødgrønne partiene er i ferd med å ta igjen de borgerliges ledelse, viser en ny meningsmåling.

Alle de tre rødgrønne partiene går opp i målingen, mens alle de fire borgerlig går tilbake. Både KrF og Venstre ligger unner sperregrensen i målingen, mens SV og Senterpartiet begge kryper over, viser en meningsmåling TNS Gallup har laget for TV 2.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier til kanalen at målingen er en stor inspirasjon.

– Ap kan vinne valget sammen med våre regjeringspartnere, og det skal vi mobilisere for hver eneste dag fram til valgdagen, så er det velgerne som avgjør til slutt, sier Stoltenberg.

– Les også: Ap til angrep på Høyres valgkamp

Målingen ville gitt Høyre og Frp til sammen 86 mandater, mens de rødgrønne ville fått 78. Målingen viser også at Miljøpartiet De Grønne ville kommet inn på Stortinget med ett mandat med en oppslutning på 2,4 prosent (+0,4).

Ap går fram 1,7 prosentpoeng til 30,1 prosent. SV og Sp går begge fram med 1,6 prosentpoeng til henholdsvis 5,5 og 5,6 prosent. Rødt gikk tilbake 0,5 prosentpoeng til 1,4 prosent.

På borgerlig side går Høyre tilbake til 31,6 prosent (-2,5), mens Frp ligger på 14 prosent (-0,5). Venstre og KrF ender på henholdsvis 3,6 og 3,7 prosent (-1,5 og -0,9).

Dette er den første nasjonale meningsmålingen som er publisert siden begynnelsen av juli.

Ingen felles rødgrønn valgkamp

Valgkampen fram mot stortingsvalget i september vil ikke være preget av en noen felles rødgrønn markering. De rødgrønne regjeringspartiene kjører alle sololøp i valgkampen.

Årets valgkampstrategi står i sterk kontrast til valgkampen for fire år siden da de rødgrønne partilederne nærmest sto skulder ved skulder og la fram en liste med sju løfter på en felles pressekonferanse ved valgkampstarten i august 2009.

I 2013 vil, ifølge det Aftenposten kjenner til, det ikke bli lagt fram verken noe felles program eller noen liste over felles punkter som Ap, SV og Sp ønsker å jobbe sammen for de neste fire årene.

- Vurderingen er at etter åtte år er ikke det mest spennende å profilere det rødgrønne samarbeidet. Folk vet at vi kan styre sammen, sier en sentral SV-kilde til avisen.

- Jeg er partisekretær i Arbeiderpartiet, og har ansvar for vår valgkamp, sier Raymond Johansen til avisen.

– Les også: Statsministeren har ikke tid

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener det er kunstig å skille mellom å drive valgkamp for Ap eller for den rødgrønne regjeringen.

- For meg går det ut på ett. Jeg driver valgkamp for det regjeringsalternativet Arbeiderpartiet går til valg på, og vi går til valg på fortsatt rødgrønt flertall, sier Stoltenberg.

Tidlig i juli ble det klart at de rødgrønne ungdomspartiene avlyste et prosjekt om en felles ungdomsplattform foran valget. AUF-leder Eskil Pedersen begrunnet det med at det viktigste for AUF var å jobbe for egen oppslutning.

Annonse
Annonse