JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jens og Siv kickstartet debattkampen

For Jens Stoltenberg og Siv Jensen er partilederdebattene blant valgkampens høydepunkter.

Tirsdag møttes partilederne til het duell i Oslo.

Temaet som kanskje skapte høyest temperatur tirsdag, var helsevesenet.

– Frp vil ta helsevesenet mot et finanssystem som gir de kommersielle forkjørsrett, og det vil svekke de offentlige sykehusene. Vi vil at behov og ikke lønnsomhet skal styre, mener Stoltenberg.

– I dag står over 270.000 i helsekø. Vi ønsker å utnytte all den ledige kapasiteten som finnes i landet, og ha et system uten kø, sier Jensen.

Mens pekefingrene og beskyldningene haglet i kameralyset, var det to politikere med respekt for hverandre som takket for «kampen» etter en snau time.

– Debattene er ved siden av det å møte velgerne noe av det morsomste ved valgkampen, og jeg gleder meg til å stille opp på flere, sier Siv Jensen til NTB.

– Les også: Siv vil tenne Erna

Etter debatten delte enkelte medier ut terningkast til partilederne, men slikt bryr de to duellantene seg lite om.

– Det får avisene bare drive med, sier Stoltenberg, som selv etter åtte år som statsminister må stille skjerpet til duell mot Siv Jensen.

– Debattene er en viktig del av valgkampen. Det handler om å formulere viktige budskap kort og forståelig, samtidig som det er umulig å svare på alt. Det kom mange påstander jeg ville svare på, men man må velge, sier Stoltenberg, som får sjeldent enige nikk fra Jensen på akkurat dette punktet.

– Vi er uenige i mye, og dette får fram forskjellene mellom partiene. Det er viktig å være tydelig på hva man står for slik at velgerne er trygge på hva partiet mener når de skal velge, sier hun.

Allerede onsdag møter Stoltenberg Høyre-leder Erna Solberg til ny direktesendt partilederduell.

– Les også: Rødgrønn framgang

Det er mye uenighet mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, men de er skjønt enige om «veivalg»-stempelet årets valg har fått.

Jensen drar fram spørsmålet om pappaperm som et eksempel på dette.

– Dette er et verdispørsmål. Vi har tillit til at hver familie kan finne en god løsning for seg selv. Familier er forskjellige, og vi tror på fleksible løsninger. Det er ikke vår jobb som politikere å detaljstyre folks liv, mener hun.

Samtidig mener Stoltenberg at en utvidet pappaperm er den enkeltreformen som har bidratt mest til mer likestilling i landet de siste årene.

– Jensen snakker som om vi lever i et likestilt samfunn, og det gjør vi ikke. Å fjerne pappakvoten er ikke bra for totalsamfunnet, som er tjent med enda mer likestilling. Jeg er enig med LO og NHO om at pappapermen er positiv, sier statsministeren. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse