JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter for Statoil med blå regjering

LO-leder Gerd Kristiansen frykter at en borgerlig regjering vil redusere statens eierskap i Statoil.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Det er meget alvorlig at høyresiden fortsatt åpner dørene for en privatisering av statens og fellesskapets verdier på norsk sokkel, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Torsdag legger hun fram de ulike partienes svar på 45 spørsmål LO har stilt dem i forbindelse med valgkampen. Blant en rekke spørsmål om statlig eierskap, finner vi en svært viktig problemstilling for LO. Vil partiet beholde statens eierandel på 67 prosent i Statoil?

– Les også: Frp anklager Ap for dobbeltspill om Statoil

LO-sjefen mener høyrepartiene er enten uklare eller klart for nedsalg av statens eierandel i Statoil.

– Dette er alvorlig og skaper usikkerhet om fellesskapets verdier, mener Kristiansen.

KrF «ser ikke for oss vesentlige endringer i eierandeler, men har ikke et dogmatisk forhold til dette.»

Frp «viser til at Statoil ASA ble delprivatisert og børsnotert i Oslo og New York i 2001, av regjeringen Stoltenberg I. Det vises til den gode utviklingen selskapet har hatt etter at selskapet ble børsnotert, og Frp mener den utviklingen bør fortsette, men med minimum 51 prosent statlig eierandel.»

Høyre «vil beholde et sterkt statlig eierskap av Statoil og bruke dette til å sikre lokal forankring og norsk hovedkontor».

– Les også: – Prøvde å skjule planer

LO mener det kan svares både klarere og enklere, slik Venstre og Ap gjør. Begge partiene svarer ja på å beholde statens eierandel.

– Vi må kreve et tydelig svar fra Frp, Høyre og KrF om hva de vil med statens eierskap i norsk oljepolitikk, sier Gerd Kristiansen.

LO frykter spesielt Frps hånd på rattet i eierskaps- og oljepolitikken i en eventuell borgerlig regjering.

– Partiet har skilt seg ut i forhold til de andre partiene i norsk oljepolitikk, gjennom ønskene om både full privatisering og lavere beskatning. Av de andre borgerlige partiene har det vært krefter i Høyre som tidvis har ønsket omfattende privatisering og salg av statens andeler på norsk sokkel, selv om dette ikke er nedfelt i formelle vedtak, sier Kristiansen.

– Les også: Statoil-utflagging er Aps ansvar

Hun minner om at Høyre ved en rekke anledninger opp gjennom historien har vist vilje til å svekke Statoils posisjon.

– Det toppet seg under striden midt på 1980-tallet. Hadde Høyres politikk vunnet fram, ville vi trolig hatt et annet og mindre slagkraftig Statoil i dag, og mindre nasjonal kontroll med oljevirksomheten, mener Kristiansen.

I et langt notat fra LOs samfunnsavdeling pekes det på store politiske skillelinjer i oljepolitikken. Ikke minst pekes det på potensielt enorme inntektstap for staten og fellesskapet hvis høyresiden, særlig Frp, hadde fått gjennomslag for sin politikk. (ANB)

Annonse
Annonse