JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Et løfte med mye liten skrift

Før forrige stortingsvalg lovet den rødgrønne regjeringen full sykehjemsdekning innen 2015.

Under den tv-sendte statsministerduellen onsdag kalte Erna Solberg (H) dette «et løfte med mye liten skrift».

– Det var ikke 12.000 nye sykehjemsplasser. I beste fall var det 12.000 litt nye og mange nyoppussede sykehjemsplasser. Vi er ikke i nærheten av å nå målet i antallet plasser innenfor rammen, mens det nå bare er spørsmål om at staten skal gi penger til det. Velgerne oppfattet dette som noe helt annet da det ble lagt fram, sa Erna Solberg og beskyldte regjeringen for å ha omformulert dette løftet flere ganger etter at det viste seg at det ikke er realistisk å oppnå.

– Les også: Ber Erna bevare pressestøtten

Jens Stoltenberg sa rett ut at han er irritert over Solbergs replikk.

– Høyre snakker mot bedre viten på dette temaet. Detaljene i løftet er ikke skrevet med liten skrift, derimot med de største i form av stortingsbudsjetter. Dette ble skrevet allerede høsten 2007, og i hvert stortingsbudsjett som er lagt fram i ettertid. Disse spørsmålene fra Høyre har vi svart på i flere år, sa han og la til;

– De 12.000 plassene skulle oppfylle to ting. De skulle bidra til at vi kunne stenge gamle og dårlige plasser, og få en kvalitetsforbedring. For det andre skulle vi øke antallet. Nå har vi gitt støtte til over 7.000 plasser allerede, og vi er i rute med å nå målet. I tillegg har vi fått til en kraftig kompetanseheving i norsk eldreomsorg, påpekte statsministeren.

– Les også: Lei av borgerlig surmuling

I en time, nesten helt uavbrutt, fikk de to statsministerkandidatene gyve løs på hverandre foran TV-seerne onsdag kveld. De eneste føringene som var lagt var at debatten skulle gå punktvis fra spørsmål om regjeringsmakt, veibygging, pappaperm og eldreomsorg. I tillegg fikk Stoltenberg og Solberg stille hverandre et valgfritt spørsmål.

Erna Solberg ville vite hvorfor videre- og etterutdanning av lærere ikke ble lovfestet når «alt annet i skolen, som ikke er viktig, blir lovfestet». Stoltenberg viste til at bevilgningene til videre- og etterutdanning har gitt gode resultater, og at den norske skolen utmerker seg i Norden og på verdensbasis.

– Les også: De blå fester grepet

Jens Stoltenberg spurte hvorfor Høyre ønsker å kutte i formuesskatten til de rikeste i landet, og samtidig øke prisen på barnehage for vanlige familier. Han hevder dette vil øke forskjellene i befolkningen. Solberg svarte at partiet ikke ønsker økte forskjeller, men at det er viktig å trygge arbeidsplasser og sørge for at bedriftene har råd til videreutvikle seg.

– Litt høyere barnehagepriser for folk flest blir det, men egenbetalingen blant de fattigste blir lavere, parerte hun. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse