JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stoltenbergs valg

Internasjonal toppjobb, ærgjerrig opposisjonsleder eller tilbaketrukket stortingsrepresentant.

Det er Jens Stoltenbergs alternativer dersom de rødgrønne taper valget.

Statsministeren er selv taus om hva han akter å gjøre dersom Høyres Erna Solberg overtar stolen hans. Spekulasjonene går høyt blant forståsegpåerne. De fleste mener å vite at han velger å overlate partiledervervet til andre og heller stevner mot en toppjobb i en eller annen internasjonal organisasjon.

Men Stoltenbergs tidligere rådgiver Torbjørn Giæver Eriksen har en ganske annen tilnærming. Han tror Stoltenberg satser på comeback i 2017.

– De som husker ham fra opposisjonstilværelsen fra 2001 til 2005, vet at han vil gjøre to ting fra stortingsposisjonen: Male en eventuell borgerlig regjering i stykker, og skape en ny visjon og et politisk prosjekt for åtte nye år, skriver Giæver Eriksen i sin blogg på Tv2.no.

– Les også: Jens og Siv i frisk duell

– De som tror Stoltenberg har store ambisjoner i internasjonal politikk, kjenner ham dårlig. Han brenner for norsk politikk og har mye ugjort, framholder eksstatssekretæren, som i likhet med flere tidligere Ap-topper nå er kommunikasjonsrådgiver i First House.

En historisk tilleggsdimensjon vil kunne gi Stoltenberg ekstra drivkraft og inspirasjon til et nytt comeback fra Stortinget til regjeringen: Opprykk på adelskalenderen over norske statsministre. Der ligger Stoltenberg i øyeblikket på fjerdeplass, med heng på Gro Harlem Brundtland og Johan Nygaardsvold. Verre er det å ta igjen Einar Gerhardsen, som var statsminister i mer enn 17 år, men selv den rekorden er innen rekkevidde dersom Giæver Eriksens scenario slår til.

– Ved valget i 2025 vil Jens Stoltenberg være 65 år, det samme som Hillary Clinton er nå, sier han om Demokratenes i øyeblikket mest sannsynlige presidentkandidat i 2016.

– Les også: Ap vil vinne tvilerne

Men skulle Giæver Eriksen ta feil og Stoltenberg likevel tre tilbake som partileder, står han overfor ytterst begrensede karrieremuligheter de neste fire årene.

Statsministeren topper nemlig valglisten til Oslo Ap og er sikret plass på Stortinget, der permisjonsreglene praktiseres svært strengt. Bare til internasjonale toppjobber er det en viss presedens for å kunne slippe å møte i nasjonalforsamlingen. KrFs Dagfinn Høybråten fikk innvilget permisjon i inneværende periode for å bli generalsekretær i Nordisk råd, og Høyres Børge Brende fikk i 2008 reise til Davos som direktør i Verdens økonomiske forum.

Det er opp til Stortinget å vurdere permisjonssøknader i hvert enkelt tilfelle, men praksisen ser snarere ut til å bli strengere enn mildere. For eksempel foreligger det et grunnlovsforslag som nekter stortingsrepresentanter permisjon for å bli statssekretærer.

Et annet grunnlovsforslag peker i motsatt retning, men ligger ikke an til å få det nødvendige flertallet. Forslaget tar til orde for at det bør være mulig å legge ned vervet som stortingsrepresentant på visse vilkår. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse