JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyre: – Høyere egenandeler

Fritt sykehusvalg og høyere egenandeler er Høyres oppskrift for å få kortere sykehuskøer.

Partiets helsepolitiske talsmann, Bent Høie, presiserer imidlertid at høyere egenandeler bare skal gjelde for plager som ikke er direkte helsefarlig.

Høie, som kan bli ny helseminister etter valget, varsler full gjennomgang av hvilke pasientgrupper som skal prioriteres og hvor mye pasientene selv skal betale for å få ulike typer behandling, skriver Aftenposten.

– Les også: Nei til gratis p-piller

Høie nevner pasienter med skjemmende åreknuter og folk som snorker som eksempel på pasientgrupper som må regne med å punge ut med mer i egenandel.

Bortsett fra disse eksemplene vil ikke Høyre svare på hvilke pasienter som må regne med økte egenandeler, men Høie viser til at det er opp til leger og andre eksperter å avgjøre dette.

– Vi må ha en grundig prosess, der alle forhold blir utredet, sier Høye.

– Les også: Jens og Siv i frisk duell

– Høyre mener egenandelene som er i dag ikke skjermer de med lav inntekt og store helseutgifter godt nok. Dette er usosialt og det må vi ta tak i, skriver partiet i en epost til NTB.

– Det er i dag 260.000 personer i helsekø, vi vil gjøre køen kortere ved å innføre fritt behandlingsvalg, står det videre. Da den rødgrønne regjeringen overtok sto 200.000 i den samme køen.

– Les også: Verbale finter og slag

Partiet mener økt bruk av private behandlingstilbud må til for å få unna helsekøene. Høie sier det ikke er noen vei utenom å måtte prioritere annerledes for å få bukt med køene.

– Det er å lure pasienter å sette dem i en så lang kø at det i realiteten ikke er noe tilbud. Det er ærligere å si at de skal få hjelpen, men at de må betale noe mer selv, mener han.

– Les også: Ap til angrep på Høyres valgkamp

Arbeiderpartiet er imot Høyres forslag om å bruke egenandeler for å redusere sykehuskøen.

– Høyres forslag vil føre til at flere unnlater å oppsøke lege, eller trekker seg fra behandling. Ikke av medisinske grunner, men av økonomiske. Da er vi inne i en klar forskjellsbehandling der økonomi avgjør, sier helseminister Jonas Gahr Støre til NTB.

Han sier Arbeiderpartiet vil styrke sykehusene med flere fagfolk, bedre utstyr og lengre åpningstid for å kunne behandle flere.

– Da Høyre styrte var det nullvekst i sykehusene. Nå foreslår de titalls milliarder i skattekutt, og vil bruke sykehusenes penger til å betale for private klinikker, sier han og mener det da er nærliggende å tro at økte egenandeler skal bidra til å finansiere det hullet som oppstår.

– Det er usosialt og dårlig helsefaglig tenkt, avslutter helseministeren. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse