JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skatteflyktning støtter Høyre

- Problematisk, mener flere, men ikke Høyre.

Forretningsmannen Arne Fredly, som i 2001 flyttet til Monaco og ikke lenger betaler skatt til Norge, er en av Høyres bidragsytere til årets valgkamp.

Investoren og milliardæren gjorde ingen hemmelighet av at det var norske skatter og avgifter som førte til at han i 2001 flyttet til Monaco. Fredly skal være god for 1,6 milliarder kroner, og har gitt Høyre 100.000 kroner til årets valgkamp, skriver Klassekampen.

– Vi sjekket at han var norsk statsborger, og at hans bidrag var i tråd med partiloven. Men utover at vi ikke aksepterer føringer knyttet til gavene vi får, stiller vi ikke betingelser til bidraget, sier Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal.

– Les også: Driver valgkamp i utlandet

Han mener det er uproblematisk at partiet får penger fra Fredly, og partiloven gir ham rett i det. Den slår fast at norske partier ikke kan motta pengestøtte fra utenlandske selskaper eller statsborgere, men at det er fullt lovlig å motta penger fra nordmenn som bor i utlandet - også skatteflyktninger.

Likevel reagerer flere på at Høyre tar imot pengegaver fra skatteparadiser.

– Det bør være direkte flaut for ethvert parti å bli finansiert av skatteflyktninger, mener Sigrid Jacobsen, leder i Tax Justice Network.

Hun får støtte fra professor Oddbjørn Knutsen ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

– Det er naturligvis problematisk, og det er klart at mottakeren kan få problemer med troverdigheten dersom giveren ikke bor i landet eller bidrar økonomisk til fellesskapet her, sier Knutsen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse