JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Et valg for distriktene

Høstens valg er et skjebnevalg for folk i distriktene, mener Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Hun spår irreversible endringer dersom det blir en borgerlig regjering.

– Vi står foran et retningsvalg. Men for enkelte grupper er det noe mer. For alle dem som bor i distriktene, er dette et skjebnevalg, sa Navarsete da Senterpartiet åpnet valgkampinnspurten i Arendal lørdag.

Tvungen kommunesammenslåing, kutt i overføringene til mindre kommuner med lav skatteinngang, færre gårdsbruk, avisdød og manglende veibygging i distriktene. Det er utdrag fra en lang liste av konsekvenser som Navarsete mener vil bli resultatet av en borgerlig regjering.

– Les også: Garantist mot Frp-innflytelse

Sp-leder og kommunalminister Liv Signe Navarsete mener sentraliseringskreftene, som allerede er store, vil skyte ny fart dersom Erna Solberg kommer til makten. Hun avviser at hun farer med skremselspropaganda.

– Husk at det var store demonstrasjoner mot kommuneøkonomien hvert år fra 2003. Høyres egne ordførere deltok. Det er ikke skremsler å ta utgangspunkt i Høyres stortingsdokument, alternative budsjett og politiske program.

– For første gang siden 1995 står opposisjonen samlet om å bruke tvang for å presse gjennom en massiv nedlegging av kommuner. Det blir ikke bare en annen farge på kakepynten med Høyre og Fremskrittspartiet i regjering, sier hun til NTB.

Hva skal du stemme? Velgerhjelpen hjelper deg!

Navarsete mener distriktsvelgerne må innse at de økonomiske realitetene blir ganske annerledes dersom Senterpartiet skyfles ut av regjeringskontorene.

– I dag har vi en skattefordeling som sørger for at det overføres penger fra rike kommuner til kommuner med lav skatteinngang. Det gjør at alle kommuner kan tilby gode og likeverdige tjenester. Høyre har varslet at de vil reversere denne utjevningen, sier hun.

– Les også: Du slipper ikke unna

Ifølge Sp vil Høyres politikk medføre at 2,2 milliarder tas fra 373 fattigere kommuner, og gis til en håndfull rikere.

– Tre firedeler vil gå til Oslo, Asker og Bærum. De fortjener også mer penger, men det bør ikke skje på bekostning av befolkningen ellers i landet, mener kommunalministeren.

Navarsete har ingen tro på at KrF, som også har mange velgere i distriktene, vil stagge de mest ytterliggående forslagene til Høyre og Frp.

– KrF satt i regjering med Høyre fra 2001 til 2005. Da endte vi med et minus på 600 millioner kroner for norsk landbruk. Nå har vi en pluss på3milliarder kroner, sier hun.

– Velgerne sa klart ifra i 2005 om hva de syntes om KrFs tid i regjering, fortsetter hun.

– Les også: – Flere uføre i jobb

Navarsete mener Høyre og Frp angriper selve pilarene i det norske jordbruket ved å gå løs på prosenttoll, tollvern, samvirketankegangen og selve jordbruksforhandlingene, som de vil flytte til høsten og knytte til den ordinære budsjettprosessen.

– På toppen av dette kutter de milliardbeløp i tilskudd til jordbruket i sine alternative budsjett, sier hun.

Satsingen på samferdsel, som er noe av en valgkampsak for partiene på borgerlig side, fester hun ingen lit til.

– Frp er mot bompenger, Høyre er for. Frp vil ikke følge handlingsregelen, Høyre forutsetter at den skal gjelde. Frp ønsker ikke offentlig-privat samarbeid, Høyre har det som sitt viktigste grep.

Senterpartiet har selv ettergått forslagene som Høyre og Frp fremmet til Nasjonal transportplan. Fasiten viser at partiene er uenige om finansieringen av 56 nye, store veiprosjekt. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse